Руски бомбардировачи стреснаха Педро Санчес в база на НАТО в Литва (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Навлизането на два Су-24 на руските ВВС във въздушното пространство на Литва прекъсна съвместната изява на испанския премиер Педро Санчес и президента на Литва Гитанас Науседа в базата на НАТО в Шяуляй. Санчес е на посещение в Балтийските държави- Литва, Латва и Естония

Литва е последната спирка на Педро Санчес преди да се върне отново в Испания. При посещението в авиобазата, където има испански контингент, код “алфа”, задействан по средата на речта на президента на Литва, вдигна на крак целия военен състав. На два испански изтребителя беше наредено да прихванат руски самолети, летящи над международните води на Балтийско море. Държавните глави бяха отведени, а журналистите преместени на сигурно място.

Оказа се, че руските самолети са навли във въздушното пространство на Литва без предварително да обяви полета си.

“Руските самолети са излетели от Калининград. Те са летели с изключени бордовите транспондери. Пилотите не представиха полетни планове и не влязоха в радиовръзка с регионалния център за въздушен контрол”, съобщи Андриус Дилда, говорител на литовския отбранителен щаб.

След като бе изяснено, че няма заплаха, Санчес и Науседа продължиха съвместната си визита. Испанският премиер заяви, че не знае дали полетът на двата руски Су-24 над Балтийско море е умишлен, но това показа важността на мисията на НАТО в Литва.

“Току-що видяхме какво всъщност се случва. Това оправдава присъствието на испански сили тук, в Литва”, каза Санчес, който поздрави испанските войници за защитата на “териториалната цялост” на Литва. Те са част от контингента на НАТО, който охранява въздушното пространство над Балтийските страни от възможни руски заплахи, заради ограниченията, които те имат по отношение на Противовъздушната отбрана. Министерството на отбраната уточни, че там са разположени седем испански самолета и това е осмата им мисия от 2004-та година насам в този регион.

Подобен инцидент като днешния в региона на Балтийско море се случват няколко пъти седмично. Сили от други държави на НАТО пазят небето на Литва, Латвия и Естония от 2004 г., когато те се присъединиха към пакта.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар