Руски военни поискаха прошка от украински деца (видео)

Руски военни поискаха прошка от украински деца (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руски военни поискаха прошка от украинските деца. Това се случи в малко село в околностите на Киев. Преди да бъдат изтеглени, те оставят съобщения за учениците. Историята разказвабелгийският журналист Бруно Бекман пред БНТ.

Катюжанка е селце до Киев, което войната не е подминала. Повече от месец руски военни части са в селото, а жителите му живеят в ужас. Разстоянието от селото до центъра на Киев е около 60 километра, почти 40 километра – до Ирпен, Буча, Гостомел.На 28 февруари руските военни части окупират село Катюжанка. Командването е настанено в местното училище. И преди да си тръгнат на 31 март оставят послание за учениците, което да прочетат, когато се завърнат в училище.


По време на войната в класните стаи няма и следа от учебна атмосфера.

„Тук бяха щабът и свързочниците им. Бяха много, страшно много. В целия двор бяха автомобилите им“, разказва Татяна, домакинка в училището.

Хеликоптери долетяха до Катюжанка в края на март, командващият войските на Източния окръг връчи военни награди на „военнослужещи, отличили се по време на специална военна операция“ в „най-важното направление – Киев“.

Следите от руснаците в класните стаи са видими, а на една от учебните дъски са написали следния текст:

„Деца, извинявайте за безпорядъка. Опитвахме се да опазим училището, но имаше обстрели. Живейте в мир, пазете се и не допускайте грешките, които направиха възрастните от Украйна и Русия – един народ!!!

Мир, братя и сестри!“

А на съседната дъска им пожелават успех в учението и пишат още:

„Войната ще свърши и Вие ще възстановявате Родината си. Бъдете справедливи и честни един към друг, подавайте ръка на всеки в нужда. Надяваме се да бъдем задружни. Станете доктори, инженери, учители – те пазят мира. Бог да Ви пази и още веднъж – извинявайте, че бяхме заели училището. Руснаците“.

На една от черните дъски пише „Мир на вас, братя и сестри украинци!“ и името на войника, а на друга „Смърт на бандеровците“ – думите, с които руската пропаганда оправдава войната.

Сега Татяна, както и всички в селото, са си отдъхнали. Дошли са украинските военни, а руснаците вече ги няма.

Тя разказва, че по време на руската окупация месните жители са се крили в къщите си или в бомбоубежището. Скривалището било голямо и в него имало много възразстни и  40 деца, сред които бебе на 5 месеца и друго на месец и половина.

Руснаците вече няма да се върнат, но животът още дълго няма да е същият, какъвто е бил преди войната, споделят местните жители.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар