Руски и сръбски агенти дестабилизирали Македония, службите й имали документи – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Македонската разузнавателна служба имала неуспорими доказателства, че руски и сръбски агенти от 9 години насам работят за дестабилизацията на страната. Това се твърди в публикация на The Guardian. Изданието цитира документи на службите в Скопие. Според данните в тях властите в Москва са се стремяли да засилят влиянието си във всички страни от бивша Югославия. Целта на Кремъл е да ги спре да се присъединят към НАТО и да ги отдалечи от западното влияние, сочат докладите, предаде “Фокус”. Паралелно с това подобни действия осъществявало и сръбското разузнаване, като тяхната цел била подкрепа за проруски и антизападни националисти в Македония. Уточнява се също, че документите са издадени от македонското контраразузнаване.

Информацията потвърждава и мрежата на разследващите журналисти KRIK, която твърди, че също разполага с повече от 50 такива секретни документа. Организацията посочва, че въпросните доклади доказват, че руските разузнавачи в Скопие работят под ръководството на руски разузнавателен център, разположен в Белград. Според разследващите журналисти съдържанието на секретните документи доказва десетгодишната дейност на руските тайни служби в подкрепа на правителството на Никола Груевски и за отклоняването на Македония по пътя й към НАТО и ЕС.

От KRIK смятат, че руското влияние е било провеждано чрез медии, енергетика и култура. Привежда се и пример за изграждането на газопреносна мрежа от руската фирма “Стройтрансгаз” през 2015 г., който е струвал на Москва над 75 млн. долара и чувствително е надхвърлил дълга, който Македония е имала към бившия Съветски съюз в размер на 60 млн. долара.

Според секретните документи работата на сръбския разузнавач Горан Живавлевич, представител на БИА и съветник в посолството в Скопие, като цяло е била насочена срещу европейската интеграция на Македония. Чрез него се достига и до лидера на Демократичната партия на Сърбия и коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ в управлението на страната, Иван Стоилкович, който редовно провеждал срещи с руски дипломати и с кореспондента на ТАСС в Скопие. Пътувал е също до Москва, където се срещал с черногорски опозиционни лидери, които открито се обявявали срещу членството на страната в НАТО, сред които Марко Милачич, свързан с руски дипломати, работещи за руското ГРУ. В същото време от подслушаните разговори между Стоилкович и Живавлевич се разбира координацията около пропагандата в полза на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар