Руски медии: Пентагонът подготвя удар по Крим от България

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

SАЩ и България разработват пътна карта за противодействие на агресията в Черноморския регион. Това се казва в съвместно изявление на Тръмп и българския премиер Бойко Борисов, което е публикувано на уебсайта на Държавния департамент.

В него се посочва, че страните заедно ще се изправят срещу морски, хибридни и кибер заплахи в Черно море. В същото време пътната карта трябва да осигури на България достъп до американските технологии за отбрана, а съвместните учения ще се провеждат много по-често.

Освен това във Варна ще бъде създадена фокусна точка, чиято задача ще бъде да увеличи присъствието на НАТО.
САЩ не крият с кого ще се сблъскат в Черноморския регион – разбира се, Русия. Всъщност новите споразумения означават, че в случай на конфликт България ще бъде използвана като трамплин за нападение срещу Крим. От юг е и страната на НАТО Турция. Освен това американските кораби могат да използват грузинските Поти и Батуми.

По-рано българският министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да има военноморска база на НАТО в България. Въпреки това вече е направено много за създаването ѝ и пътната карта значително ще опрости този процес. Изявлението се отнася до 2024 година. Вероятно, почвата за пълноценна база ще бъде подготвена точно в този момент.

евроком

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар