Руски съд наложи 87 милиона евро глоба на „Гугъл” и 23 милиона на ,,Фейсбук”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Московски съд наложи на Гугъл глоба от над 7,2 милиарда рубли (87 милиона евро) за системен отказ да премахне информация, която Русия смята за нелегална, предадоха световните агенции. Това е първата подобна глоба, наложена в страната.

През тази година Русия засили натиска над големите технологични предприятия. Според критици тази кампания е опит на Москва да наложи засилен контрол над интернет, което може да ограничи индивидуалните и корпоративни свободи, отбелязва Ройтерс.

По данни на Роскомнадзор, от началото на годината на Гугъл са били съставени 16 протокола за системно непремахване на забранена в Русия информация. При подобни случаи глобата се определя от съда, като тя може да възлиза на 5 до 10 на сто от годишната печалба на компанията. За предишната година оборотът на руското представителство на Гугъл е надхвърлил 85 милиарда рубли.

Руски съд наложи днес и глоба от 1,9 милиарда рубли (23 милиона евро) на компанията „Мета платформс“, собственик на „Фейсбук“, предадоха световните агенции. Тя е наложена за системен отказ да се премахнат материали, забранени в Русия.

Пресслужбата на Московските съдилища уточни в изявление, публикувано в Телеграм, че „Мета платформс“ е призната за виновна в „рецидив“ и е осъдена на глоба, чийто размер се определя като част от приходите от руския й клон.

„Роскомнадзор“ е заявявал, че обмисля завеждането на аналогично дело и срещу „Туитър“.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар