Руски учени създадоха лекарство за пациенти с тежка форма на коронавирус

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руски учени са създали лекарство, което помага срещу тежките форми на COVID-19. Това съобщава РИА Новости, цитирайки доклад за медикамента от Inflammation Research.

Levilimab е доказано безопасен и ефективен при лечението на COVID-19 и предотвратяването на цитокиновата буря – животозастрашаващо усложнение, което се развива при много пациенти с тежка коронавирусна инфекция. Лекарството е разработено от руската биотехнологична компания BIOCAD.

Резултатите от клиничното изпитване във фаза III потвърждават, че при пациенти, диагностицирани с COVID-19 без признаци на друга активна инфекция и без нужда от инвазивна вентилация на белите дробове, едновременното използване на  при стандартно лечение води до по-бързо подобрение.

В проучването са участвали 217 пациенти – мъже и небременни жени на възраст 18 и повече години, хоспитализирани за тежко протичане на пневмония, причинена от COVID-19. Параметърът за ефикасност е делът на пациентите с продължително клинично подобрение на 14-ия ден, което е съответно 63,1 и 42,7 % от пациентите в групите след употреба на Levilimab и плацебо.

„Естественият ход на COVID-19 в повечето случаи е леко до умерено заболяване, което причинява ограничен имунен отговор“, казва един от авторите на статията – директор на отдела за клинично развитие на компанията Юлия Линкова.

„COVID-19 може да прогресира до тежко заболяване, причинено от прекомерен имунен отговор – масивно освобождаване на провъзпалителни цитокини, цитокинова буря, която причинява белодробно увреждане, развитие на остър респираторен дистрес синдром, множествена органна недостатъчност и нарушения на съсирването на кръвта“, допълва тя.

Необходимостта от търсене на ефективна терапия за потискане на цитокиновата буря се превърна в предпоставка за провеждане на клинично проучване, насочено към проучване на ефективността на инхибиране на сигналния път на интерлевкин-6 при пациенти с тежък COVID-19.

Изследването е проведено в 12 изследователски центъра в Русия в съответствие с Хелзинкската декларация и стандартите за добра клинична практика.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар