Руски ядрени подводници с голямо учение в Арктика, Путин хвали военните

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин похвали днес представянето на руската армия по време на наскоро проведени военни учения в Арктика, които са част от усилията на Русия да разшири присъствието си в зоната на Полярния кръг, предаде Асошиейтед прес.

Главнокомандващият руския военен флот адмирал Николай Евменов рапортува на Путин, че ученията са включвали три ядрени подводници, едновременно пробиващи арктическия лед, и бойни самолети, прелитащи над Северния полюс, допълва БТА.

Ученията, състояли се тази седмица, са преминали около Александрова земя, остров от архипелага Франц-Йосифова земя, където руската армия наскоро изгради база.

Русия отдава приоритет на засилването на военното си присъствие в Арктика, където се смята, че се намират до една четвърт от неразработените залежи на нефт и газ на планетата.

Путин по-рано е цитирал оценки, че природните богатства на Арктика са на стойност 30 трилиона долара.

Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия предявяват претенции върху части от Арктика, очаквайки, че топенето на арктическите ледове ще отвори възможности за разработване на природни ресурси и корабоплаване, отбелязва АП.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар