Руското външно министерство: Западът показа безскрупулен подход при изпълнението на меморандума за зърното

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия не може да се съгласи със ситуацията, създала се около изпълнението на меморандума на Руската федерация и ООН за износа на селскостопанска продукция. Това съобщи в понеделник пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, предава ТАСС.

„Поставихме този проблем. Очевидно не можем да се съгласим със сегашното състояние на нещата, тъй като то противоречи на фундаменталните разбирания, които създадоха контекста за съществена работа по тези два документа“, каза той, отговаряйки на въпрос за удължаване на зърнената сделка.

Грушко обърна внимание, че тази сделка не е „еднократна опция“, тя е валидна 120 дни, след което страните трябва да разгледат въпросите за нейното изпълнение.

„При необходимост могат да се направят промени в съответното споразумение“, обясни Грушко.

Според него анализът на изпълнението на меморандума показва, че Западът отново е показал безскрупулен подход.

„Тези решения, които се вземат в Европейския съюз относно премахването на санкциите, ясно показват, че ЕС не възнамерява да действа в съответствие с меморандума, който беше подписан в Истанбул“, добави Грушко.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът не изпълнява обещанията си да изпълни част от меморандума между Руската федерация и ООН и не премахва логистичните санкции, които пречат на достъпа на руското зърно и торове до пазарите.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Меморандумът между Русия и ООН фиксира, че световната организация участва в работата по премахването на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове. Друг документ разписва механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Споразуменията между Русия, Турция, Украйна и ООН предполагат създаването на четиристранен координационен център, чиито представители ще инспектират корабите със зърно, за да предотвратят контрабанда на оръжие и провокации.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар