Руското консулство във Варна окончателно затвори

Руското консулство във Варна окончателно затвори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руското консулство във Варна окончателно затвори.

Договорът за наем изтича след броени седмици, от Външно министерство не дават още информация какво ще се прави със сградата.

След като през юни миналата година България обяви за персона нон грата 70 дипломати и служители в дипломатическите представителства на Русия у нас, а консулствата във Варна и Русе останаха без персонал, това във Варна окончателно затвори врати. От няколко дни липсва и информационната табела, че в сградата на ул. „Македония“ 53 се е помещавало представителството на Русия.

Припомняме, че в списъка на обявените за отзоваване руски дипломати през юни 2022 г. бяха почти всички работещи в консулството във Варна, вкл. и генералният консул Владимир Климанов.

Сградата на ул. „Македония“ 53 е частна държавна собственост, на Министерство на външните работи. По информация на Радио Варна, договорът за наем, сключен между ведомството и представителството изтича на 1 ноември, т.е. след броени седмици.

Радио Варна изпратило през миналата седмица въпроси до Външно министерство, касаещи както продължителността на договора за отдаване на сградата под наем, така и за наемната цена, която е плащана за срока на договора. В питането си поискахме още и информация кога са актуализирани цените на наема и с колко, както и какви са плановете на МВнР за сградата, ако има такива.

Отговори до момента на питането ни не са получени.

Няма информация колко точно руснаци пребивават в България. Данните от последните преброявания на населението у нас сочат, че около 10 хил. души са се определили като руснаци през 2011 г., и 17 465 – през 2021 г.

Според информация на „Сега“ от 13 октомври, от началото на войната, която Русия започна в Украйна, т.е. от 24 февруари 2022 г., до 31 юли 2023 г. България е издала общо 86 589 визи на граждани на Руската федерация. Изданието се позовава на информация от Министерството на външните работи след запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Отказите за визи са 697.

Източник: БНР – Варна


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар