Руското разузнаване обвини САЩ, че продължават да използват терористи в Сирия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ все още работят с „Ислямска държава“ и други терористични групировки за извършване на атаки срещу правителствените сили в Сирия, заяви ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.

Според доклад на руското разузнаване, публикуван в понеделник, американската военна база Ат Танф в Южна Сирия координира подривните дейности, като действията на терористичните групи са планирани от представители на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, както и от служители на американското разузнаване.

СВР заяви, че специална роля е отредена на т.нар. Свободна сирийска армия, която се състои от кюрдски и арабски отряди, действащи в централните и североизточните части на Сирия. „Чрез тях американците и техните британски съюзници работят с нелегалните формирования на „Ислямска държава“, които все още остават в отдалечени райони на страната“, се твърди в доклада.

„Ислямаска държава“ беше инструктирана да подбужда военни действия в сирийския Югозапад (провинциите Суейда и Дераа), в централната част на страната (Хомс) и източно от река Ефрат (Ракка, Дер Зур). За това се планира да се образуват няколко отряда радикали с общ брой около 300 души. След специално обучение те ще участват в атаки срещу военни обекти в Сирия и Иран“, се добавя в изявлението.

СВР твърди, че САЩ също възнамеряват да използват терористи в региона около столицата Дамаск за изпълнение на задачи като отвличане на руски и ирански военнослужещи.

В допълнение към координирането на действията на ислямистките групировки, Вашингтон предоставя на терористите оръжия, според СВР. Няколко десетки пикапи с тежки картечници, както и редица ракетни системи като NLAW, TOW и Igla MANPADS ще бъдат предадени на бойците в близко бъдеще, се твърди в доклада.

През февруари СВР съобщи, че САЩ използват ислямистки екстремисти, за да планират терористични атаки в Русия и бившите съветски републики. Вашингтон обучава около 60 терористи в базата „Ал Танф“ да правят самоделни взривни устройства и да ги използват за насочване към дипломати, държавни служители, служители на реда и военни, твърди разузнавателната служба.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар