Руснаците започнали да заравят парите си на финландско-руската граница

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руските граждани са намерили начин да избегнат конфискацията на валута от страна на финландските митнически служители. Те са започнали да заравят еврото на границата до следващото си пътуване до скандинавската страна, съобщи онлайн изданието Fontanka.ru.

„Идеята ни хрумна от [YouTube канала] „Орел и решка“ („Ези-тура“ – бел.ред.) – заровихме нашите 300 евро под едно дърво на поляна по пътя от Лапеенранта (финландски град на 30 километра от границата с Русия). Опаковахме ги в целофан и ги пъхнахме в пластмасова бутилка. Направихме снимка на мястото, запазихме координатите. Ще се върнем в началото на октомври. Надявам се, че никой няма да ги намери преди нас“, казва жена от Санкт Петербург.Този случай не е единственият – и други руски граждани използват заравянето на евро, за да избегнат проблеми на границата между Финландия и Русия.


„Вчера на влизане в Русия на опашката в Брусничний една жена разказваше, че финландците не я пуснали със 100 евро – обърнали й гръб и всички магазини били затворени. Успяла да се измъкне – заровила ги в гората“, разказва пред изданието друг турист.

Предполага се, че такива „съкровища“ ще стават все повече, пише „Фонтанка“.

От края на август финландските митничари проверяват парите в брой на руските граждани във връзка със забраната за внос на евро банкноти от ЕС в Русия – има случаи, в които парите се изземат на границата, но могат да бъдат получени обратно при следващото пътуване.

Според финландските митници забраната се дължи на санкциите на ЕС. Съгласно един от членовете на регламентите на Съвета на ЕС банкноти в официална валута на държава – членка на ЕС, не могат да бъдат изнасяни, продавани или доставяни в Русия.

След като Балтийските държави и Полша затвориха границите си и спряха издаването на визи за руски туристи, Финландия остава единственият сухоземен път за руснаци към ЕС.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар