Ръководеният от Москва клон на Православната църква на Украйна обяви, че къса връзките с Русия

Ръководеният от Москва клон на Православната църква на Украйна обяви, че къса връзките с Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Клонът на Православната църква на Украйна, останал верен на Москва след схизмата от 2019 г., заяви, че ще скъса връзките с руската църква заради нахлуването на Русия, предаде Ройтерс.

През 2019 г. Украйна получи разрешение от вселенския патриарх да създаде независима от Москва църква. Много епархии обаче, особено в Източна Украйна, избраха да останат верни на Русия като част от Украинската православна църква-Московска патриаршия.След среща на своите висши клирици този клон на украинската църква обяви, че ще провъзгласи „пълна независимост“ от Русия.


„Съборът одобри съответните допълнения и изменения на устава за управлението на Украинската православна църква, показващи пълната самостоятелност и независимост на Украинската православна църква“, беше посочено в изявление снощи.

В него се осъждаше нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и подкрепата на руския патриарх Кирил за „специалната военна операция“, която Москва казва, че води срещу антируските националисти.

Проучване, проведено през 2020 г. от Центъра „Разумков“ в Киев, установи, че 34 процента от украинците се определят като принадлежащи към основната Православна църква на Украйна, а 14 процента – към Украинската православна църква-Московска патриаршия.

Преди вчерашното решение над 400 епархии напуснаха Украинската православна църква-Московска патриаршия, след руската инвазия.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар