Ръководител на СЗО заяви, че ваксината срещу К-19 няма да разреши по-голямата глобална здравна криза – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпреки добрите новини относно ранното тестване на коронавирусната ваксина на Pfizer Inc. , лидерите подчертаха, че това няма да бъде незабавно излекуване на глобалната пандемия.

В понеделник главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви в изявление, че при проучване във фаза 3 тяхната потенциална ваксина срещу COVID-19 е ” установена, че е с повече от 90 процента ефективна за предотвратяване на COVID-19″ при хора , които преди това не са били заразени с вируса .

“Резултатите показват, че нашата ваксина, базирана на РНК, може да помогне за предотвратяване на COVID-19 при повечето хора, които я получават”, добави Бурла

В отговор на новината генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейес подчерта, че макар ефективната ваксина да е “спешно необходима”, ще е необходимо повече от това за отстраняване на глобалната здравна криза.

“Спешно е необходима ваксина за овладяване на пандемията.. “Няма ваксина срещу бедност, глад, изменение на климата или неравенство.”

“Това няма да е последната глобална здравна криза. Когато пристигне следващият вирус какво ще правим? ” попита той. 

“Трябва да преосмислим лидерството, изградено върху взаимното доверие и взаимната отчетност – за да сложим край на пандемията и да се справим с основните неравенства, които стоят в основата на толкова много световни проблеми”, продължи той. “Време е да създадем нова ера на сътрудничество, която поставя здравето и благосъстоянието в центъра на нашето общо бъдеще.”

“Поздравявам брилянтните жени и мъже, които помогнаха за постигането на този пробив, и за да ни даде такъв повод за надежда”, заяви избраният президент в изявление, разпространено чрез неговия преходен екип. “В същото време е важно също така да се разбере, че до края на битката срещу COVID-19 все още има месеци .”

“Ето защо ръководителят на CDC предупреди тази есен, че в обозримо бъдеще маската остава по-мощно оръжие срещу вируса от ваксината”, продължи той. 

“Америка все още губи над 1000 души на ден от COVID-19 и този брой се увеличава – и ще продължи да се влошава, освен ако не постигнем напредък в носенето на маски и други незабавни действия”, добави той. 

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, вече подчерта, че “безопасна и ефективна” ваксина срещу COVID-19 вероятно няма да бъде широко достъпна за известно време.

“Направихме прогноза да имаме около 700 милиона дози до края на април”, добави Фаучи. 

Миналият месец Johnson & Johnson направи пауза на текущите си опити за ваксина срещу COVID-19, след като участник разви “необяснима болест”. Компанията не каза какво е заболяването на участника, но обясни в изявление, че временната пауза “не е необичайна в клиничните изпитвания”. По време на разработването на ваксини или лекарства е обичайна практика да се спират опитите за нежелана реакция на участника, за да се определи дали тя е причинена от дозата на ваксината или се дължи на друг проблем.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар