Рязък скок в отказите от военна служба в Германия след началото на войната в Украйна

Рязък скок в отказите от военна служба в Германия след началото на войната в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От началото на руската инвазия в Украйна германските власти регистрират рязко увеличение в броя на хората, които отказват военна служба, тъй като тя противоречи на убежденията им, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„През 2021 г. получихме 201 заявления за отказ от военна служба. За миналата година те са се увеличили на 951“, каза днес говорител на Федералната служба по семейните въпроси и функционирането на гражданското общество пред германската медийна група Ер Ен Де.Тъй като Германия отмени задължителната военна служба през 2011 г., цифрите се отнасят за войници, които вече служат в Бундесвера, пояснява агенцията.


Мнозина оправдават заявлението си за отказ от военна служба с това, че не са очаквали да избухне война.

Въпреки че Германия не участва активно в конфликта, тя доставя на Украйна оръжия. Наскоро Берлин обяви, че ще ѝ изпрати бронетранспортьори.

„Войниците, които в тези размирни времена за световната сигурност стигат до заключението, че не искат да стрелят и убиват или нараняват други хора, трябва да бъдат улеснени в решението си да напуснат армията“, каза за Ер Ен Де политическият директор на неправителствената организация „Германско общество за мир“ Михаел Шулце фон Гласер. Много от сегашните членове на Бундесвера са привлечени в армията с рекламни обещания, които нямат нищо общо с действителността, допълни той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар