Саботаж в завода в Берлин: Пожар и спряно електрозахранване прекъснаха производството на

Саботаж в завода в Берлин: Пожар и спряно електрозахранване прекъснаха производството на “Тесла”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Електрически стълб се запали в близост до завода на “Тесла” (Tesla) край германската столица Берлин и прекъсна електрозахранването в района, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на органите на реда.

Американският производител първоначално не отговори на молбата за коментар на агенцията, относно публикация на вестник “Бе Цет” (BZ), че пожарът е принудил фабриката да спре работата си.

По-късно говорител на компанията потвърди пред ДПА, че производството в завода е спряно след прекъсването на електрозахранването, добавя БТА.

От “Тесла” съобщиха, че са взели всички мерки за обезопасяване на производствените мощности. След консултация с доставчика на електроенергия ЕДИС (EDIS), компанията не очаква производството бързо да се възстанови.

Полицията каза, че пожарната работи за потушаване на огъня в поле в района на югоизток от Берлин, и добави, че пожарът не се е разпространил в самия завод на “Тесла”.

Говорител на полицията заяви, че не могат да коментират информацията на “Бе Цет”, в която се казва, че пожарът е предизвикан от екоактивисти и че сапьори са били извикани, след като службите за спешна помощ са открили табела с надпис “тук са заровени боеприпаси”.

Малко по-късно обаче тази информация беше потвърдена, след като група крайнолеви активисти пое отговорността за атаката срещу завода, заявявайки, че това е протест срещу компанията, предаде ДПА.

“Днес саботирахме “Тесла”, се посочва в писмо от групата “Вулкан”, цитирано от БТА.

Производството в завода в Грюнхайде, който е единственият на “Тесла” в Европа, бе спряно, а работниците – евакуирани. Засегнати бяха и множество домакинства в района.

Полицията в момента работи по хипотезата за палеж и започна криминално разследване.

Група “Вулкан” вече бе заподозряна в палеж на електропроводи на строителния терен на “Тесла” през 2021 г. Организацията обвинява компанията, че не е нито зелена, нито екологична или социална.

Според разузнавателната агенция на провинция Бранденбург, където се намира заводът, през последните години крайнолеви екстремисти, известни като групи “Вулкан”, многократно са извършвали палежи в Берлин.

Амбициите на “Тесла” да разшири своя завод, с капацитет за производство на около 500 000 автомобила годишно, се сблъскаха с опозицията на местните общности, които гласуваха против предложение за изсичане на дървета около него, за да може да се разшири обекта.

Американският производител на електромобили цели да удвои капацитета на завода до 1 милион коли годишно, както и 100 гигаватчаса производство на батерии.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар