Саботаж! Фирма на ГЕРБ спечелила част от поръчката за доставка на тестове се скри

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оказа се, че единият от избраните от МЗ доставчици на тестове за учениците е избягал.

За това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за въвеждането на сертификат за наличие на антитела. „Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави“, призна той и посочи името му – „Булснайт“ с произход от България.

 

Това постава въпроса по какви критерии МЗ е избрало доставчиците на тези тестове.

Проверка на „Сега“ показва, че въпросната фирма е регистрана в Младост-2 в София. Сред списъка на проектите, в които организацията участва като изпълнител, са проект за създаване на устойчиви работни места и езиково обучение на безработни лица във фирма „Спорт Трейдинг“ ЕООД за 32 хил. лв. и проект за подпомагане ефективното изпълнение на дейността на дирекция АФКОС (Защита на финансовите интереси на Европейския съюз) в работата ѝ по Европейските структурни и инвестиционни фондове (4788 лв.).

Въпросният доставчик е трябвало да достави половината от поръчаните миналата седмица тестове, или 200 000 теста. Кацаров коментира, че освен 200-те хиляди тества, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди теста, които по думите му така или иначе са достатъчни за всички деца от 1 до 4 клас, че и за персонала. От думите му излиза, че за момента губим 120 000 теста, или поне не се знае дали и кога ще ги получим. Той не обясни смята ли МЗ да предприеме нещо по въпроса – да издири въпросната фирма, да търси обезщетение и т.н. Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик.

Министър Кацаров обяви и, че намерението на ведомството му е до края на седмицата, или до вторник другата седмица (първият учебен ден след изборите), да осигури цялото количество – 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство – разбира се, „ако някой като спомената компания не направи някаква глупост“. От изявлението му следва, че МЗ е сключило още договори с други доставчици на тестове, но досега оттам не са съобщавали такава информация. Според Кацаров въпросните тестове би трябвало да стигнат за месец напред. „Тези тестове са само за деца“, коментира още Кацаров.

„Много се напрегнаха образователните власти, много са притеснени, и е нормално, това се прави за първи път. Нека бъдем по-спокойни всички, да не бъдем толкова нетърпеливи и крайно критични към всяко нещо“ призова още той.

По-рано от МОН посочиха, че учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. „Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени“, признаха от МОН.

Всъщност, забавянето в доставките бе донякъде очаквано – МЗ обяви обществена поръчка „на пожар“ и принудено от обстоятелствата, също така светкавично избра единствените две фирми, които предлагат най-ниска цена и могат да доставят заявеното количество тестове.

 

През миналата седмица ведомството на Стойчо Кацаров избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя.

„Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София град. Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София- област“, казват от министерството на образованието. Оттам уверяват, че родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне 2 дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас.

Вчера например, Регионалното управление на образованието в Бургас цял ден чака тестове, но такива така и не бяха получени. Въпреки че там вече тече подготовка за тестването, повечето директори от областта са на мнение, че биха успели да се върнат в присъствено обучение най-рано другата седмица, и то ако им бъдат доставени тестове.

СЪГЛАСИЕ

Повече от 68% от малките ученици в София се връщат в клас утре, съобщиха от МОН. Декларация за съгласие за тестване са подали 32 609 родители. 78% от паралелките ще учат присъствено, защото повече от 50% от родителите на децата в тях приемат изследването с щадящ тест два пъти в седмицата, посочиха оттам. Очакват се данни и за страната.

 

Източник „Сега“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар