Сагата “Пирогов”: Проф. Габровски подаде оставка, медици на протест пред президенството

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“През последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите, по-специално лекарите от “Пирогов”, и министерството на здравеопазването. Създаде се една атмосфера на много голямо напрежение. Мисля дори, че ако следим изказванията, ако следим социалните мрежи и други канали стигнаха до едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Най-страшното е, че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари срещу други лекари, предвид, че всички се печем на един и същ огън. Това продължаваше прекалено дълго време и трябваше да се потърси начин да се сложи край. Това стана до някаква степен на тази среща”. Това заяви проф. Николай Габровски пред bTV по повод на срещата между медиците от спешната болница и ръководството на министерството на здравеопазването в сряда.

Самият той е бил в доста особена позиция заради позицията си както в БЛС, където е зам.-председател, така и в “Пирогов”. Габровски лично си е подал оставката като заместник-директор на “Пирогов” преди няколко дни, защото мисли, че е нормално всеки директор сам да избира екипа си, но ще помага на новото ръководство в болницата, които са негови колеги и познава отдавна.

“Знаете, че нещата в “Пирогов” започнаха с една проверка и констатация на НЗОК, която установи нарушения за една немалка сума. Трябва да се има предвид, че тези нарушения не могат да бъдат приети за такива, докато не бъде завършена тази проверка, докато не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест анонсираната сума със сигурност е съвсем друга. Тази е работна”, каза Габровски.

“Нещо друго, което е много важно, че тя се отнасяше за един период, през който ние сме се борили с COVID-19. В този период финансирането на здравната система беше коренно различно. На нас, лекарите, ни беше казано че е осигурена една сума пари, има финансиране, да направим всичко за пациентите – “грижете се за медицинската част, финансовата е осигурена”. Всъщност и тук идва най-важното – “Пирогов” няма никакъв мотив за това така наречено източване, защото получава едни и същи пари през този период от време, като финансиране е осигурено”, заяви Габровски.

“Всяка болница има финансов лимит за своето съществуване и за “Пирогов” това е около 5 милиона на месец. Така или иначе тук не може да става дума за финансова измама и това залегна в сключеното споразумение (в сряда с министерството на здравеопазването)… Втора точка е, че това са административни нарушения, които предстои да бъдат ревизирани и уточнявани колко са реални. Тоест не става дума за точене на касата, а за грешно попълнена документация”, заяви лекарят.

“Третата точка на споразумението засяга това, че медиците от “Пирогов” са от значение за здравната система, защото се е стигнало дотам, че някои от колегите му са искали болницата да прекрати работа”, разкри Габровски.

По думите му “немалко колеги смятат, че това споразумение не е изчистило името на “Пирогов”. Той е категоричен, че протестът не е в защита на една личност, а на лекарите в спешната болница, които са много засегнати. Случаят е повлиял лошо на реномето на медиците и отново имаме случаи на насилие срещу тях, а само преди няколко месеца хората ги аплодираха, смята неврохирургът.

Въпреки споразумението вчера, част от медиците, персонала, както и пациенти на “Пирогов” излязоха на протест пред президентството днес следобед. Сред основните им искания е оставка на шефа на НЗОК. Те се обявиха в подкрепа на отстранения шеф на “Пирогов” проф. Асен Балтов и настояха за изчистване на името на медиците от най-голямата спешна болница у нас.

Част от присъстващите се обявиха за оставката на служебния здравен министър, а други – против политизирането на протеста и исканията му.

Протестът се случва на фона на днешното решение на ръководството на “Пирогов” за прекратяване на протестните действия. Решението бе взето след като в сряда бе проведена среща между Министерството на здравеопазването, лекари в “Пирогов” и синдикати от болницата. На нея се постигна съгласие, че ще се прави ревизия на проверката на НЗОК.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар