Сагата Pandora Papers: Бабиш призна, че е купувал имоти във Франция чрез офшорки

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш е купил 16 имота във Франция през 2009 г. чрез офшорни компании. Самият той призна това в интервю за чешката телевизия по повод документите, оповестени в разследването „Пандора пейпърс“. Министър-председателят обаче уточнява, че през 2009-та година още не се е занимавал с политика.

„Това беше направено по препоръка на фирма за недвижими имоти, тя посъветва да купя имотите чрез адвокат. В това няма нищо незаконно. Освен това тогава, през 2009 г., все още не се занимавах с политика“, каза Бабиш.

 

По-рано Международният консорциум от разследващи журналисти (ICIJ), финансиран и от един от фондовете на Джордж Сорос, публикува „Пандора Пейпърс“ за предполагаемото участие на редица световни лидери в офшорни схеми. В него се появяват над 35 настоящи и бивши политици, както и 400 служители от около 100 държави.

 

Според разследването Бабиш е прехвърлил 22 млн. долара чрез офшорни компании, за да купи луксозен имот на Френската Ривиера през 2009 г., като запази тайната на собствеността. Публичните записи сочат, че замъкът е принадлежал на дъщерно дружество на една от чешките фирми, косвено собственост на Бабиш.

 

Андрей Бабиш е един от най-богатите хора в Чехия. Според пражкия икономически седмичник Евро, публикуван на 27 септември, състоянието му се оценява на 68 милиарда крони (около 3,1 милиарда долара). От 2017 г. Бабиш, като физическо лице, няма регистрирано имущество на свое име, всичко е прехвърлено на два холдинга. След като приключи с политиката, той ще може да възстанови собствеността си в тях.

 

През 2011 г. Бабиш основава и ръководи движението ANO („Действие на недоволни граждани“). На парламентарните избори през 2013 г. движението получи 18,65% от гласовете и шест министерски кресла, а самият Бабиш пое поста шеф на Министерството на финансите. През 2017 г. движението на Бабиш спечели парламентарните избори с резултат 29,64%.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар