Самолет кацна аварийно в нива край Новосибирск, 165 пътници оцеляха като по чудо

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пътнически самолет Airbus A320 на Уралските авиолинии кацна аварийно на житно поле в Убински район на Новосибирска област тази сутрин, предаде ТАСС.

Инцидентът е станал в 09:44 ч. (в 5:44 ч.българско време). На борда е имало 159 пътници и 6-членен екипаж.  Самолетът е кацнал на избрана от въздуха площадка близо до село Каменка (на около 180 км от Новосибирск).

Екипажът е успял да запази живота на всички пасажери, сред които е имало и 23 деца, съобщи новосибирският губернатор Андрей Травинко в Telegram.

Оказана е медицинска помощ на няколко пътника заради високо кръвно и пристъп на бронхиална астма, други двама са изпратени на рентгенова снимка с предварителна диагноза натъртване.

Самолетът е летял по маршрута Сочи – Омск. Екипажът на машината подал сигнал за тревога и поискал кацане на летище Новосибирск поради факта, че там има необходима база за ремонт. След като се оказало че има проблеми с хидравликата и спирачките може ще се повредят при кацане на аварийнато летище, екипажът решил да приземи машината извън летището.

Фюзелажът на самолета не е разрушен, не е имало пожар и хората са евакуирани самостоятелно по стълби.

На мястото на кацането работят спасители и следствени органи. Прокуратурата разследва аварийното кацане.  Следственият комитет образува дело за нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт.

В културния център на село Убинское е организиран център за временно настаняване на пътници. За организиране на помощ от Омск е изпратен самолет за търсене и спасяване Ан-26 със спасители от Федералната агенция за въздушен транспорт. Изпратени са и автобуси в района на Каменка за организиране на транспорт до Новосибирск.

Самолетът е в експлоатация от пролетта на 2004 г., сертификатът му за летателна годност изтича през 2024 г. Авиокомпанията също разследва обстоятелствата на инцидента. Федералната агенция за въздушен транспорт е сформирала комисия за разследване на причините за инцидента.

След нахлуването на руските войски в Украйна през февруари 2022 г., Съединените щати, Европейският съюз и няколко други държави наложиха ограничения върху полетите на руски авиокомпании.Европейският съюз също забрани износа за Русия на стоки и технологии, използвани в авиационния и космическия сектор.

През декември 2022 г. руското правителство разреши премахването на резервни части от някои самолети за ремонт на други, както и инсталирането на неоригинални чужди части на чуждестранни самолети, останали в Руската федерация.

През февруари руските въздушни превозвачи поискаха от регулаторите да разрешат в изключителни случаи увеличаване на интервалите на обслужване за западни самолети.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар