герои

Само във Флагман! Как 8 герои извадиха Николай от лапите на смъртта в Обзор

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Флагман.бг успя да открие един от мъжете, които показаха свръхсила и се пребориха със стихията

Осем герои извадиха 40-годишния Николай от лапите на мъртвото течение при изключително сложна и тежка операция на Южния плаж в Обзор.

Флагман.бг успя да открие един от мъжете, които показаха свръхсила и се пребориха със стихията. Опитният спасител Валентин Ташев разказа пред наш репортер с подробности за изключително трудното спасяване на давещия се Николай Николов.

Мъжът е невредим, благодарение на адекватната намеса на лайфгардовете по време на инцидента, станал около 11 часа на 31 август в морето на Южния плаж в Обзор.

„Спасяването беше изключително трудно и се изискваше много професионален подход. Тази година не сме имали толкова тежка операция.

По радиостанцията извикахме лекар на плажа и дежурните от съседните постове.

Вълнението и близостта на скалите изключваха използването на лодка или джет и всичко зависеше от силата и умението ни във водата да пресрещнем бедстващия човек и да го изведем безопасно.

 

Морето буквално беше хванало в капан момчето. Вълнението беше 4 бала и имаше огромни вълни. Освен това той се беше надценил и плуваше в района на скалите в самия край на ивицата.

 

Морето винаги е по-силно, всичко зависеше само от нас, от собствената ни сила, нямаше как да влезем с плавателен съд. Колегите поставиха на първо място безопасността, като съсредоточиха наличните хора в зоната на инцидента, за да не оставят никого неосигурен и така  предотвратиха евентуално настъпване на допълнителни усложнения с намиращ се във водата спасител.

Когато условията не позволяват използването на плавателни средства, всичко зависи от хората във водата и тяхната способност за екипна работа.

Опънахме въже и четирима от нас влязоха навътре, а останалите четирима ги осигуряваха от брега. Борбата с мъртвото течение трая дълго, мъжът беше омаломощен, но за щастие го извадихме навреме. Ние рискуваме много често живота си, но това ни е работата. Само за няколко минути обезсиленият плувец бе изнесен на брега и след преглед от пристигналия лекар бе освободен за домашно лечение”, каза Валентин Ташев, който днес отново е на работното  си място.

„Хората на плажа често не спазват сигнализацията, влизат във водата сами, с деца или с надуваеми плажни пособия. Не по-малка опасност представляват „опитните“ плувци, които искат да се представят пред познатите си“, коментира още Валентин, който е участник в спасителната операция. „Надценяването на собствените възможности е първата предпоставка за произшествие“, допълва той. „Радвам се, че създадената организация и екипната работа ни позволи да приключим сложната ситуация по най-благоприятния начин“, добави Валентин.

Днес целунатият от Бога Николай не може да намери думи, с които да благодари на спасителите, които запазиха живота му.

Той признава, че голяма част от вината е негова, тъй като е влязъл много навътре в морето, на опасно място, въпреки големите вълни и червения флаг. Николай е категоричен, че повече няма да се прави на по-силен от водната стихия и ще мисли за себе си и за своите близки, които са преживели истински шок по време на инцидента.

В края на август, със смяната на летния сезон и появата на мъртво вълнение зачестяват инцидентите по българските плажове, а броят на удавените заради мъртво течение вече е над 20. Често тези инциденти завършват фатално, отнемайки живот на курортисти, а понякога и на спасители.

Флагман


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар