Само в informiran.net: Войната на пирамирата NEXO на ДеБъ и ПП срещу българската държава

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В новата ни политическа история петък е известен като ден на гръмки политически скандали и гръмотевични акции на правоприлагащите органи. Времената обаче се менят. Защото отминалия петъчен ден – 27 януари, имаше друга конотация. Това бе денят, в който една самозабравила се върхушка обяви война на държавата и нейните институции. Иде реч, разбира се, за известната в медиите криптопирамида NEXO и по-конкретно за лицето й – бившия политик Антони Тренчев.

Още рано сутринта в петък – две минути преди 7,00 часа, образът на Тренчев изгря едновременно в две от изданията на групировката „Капитал“, която криптофараонът щедро е финансирал през последните години. Доказаха го журналистически публикации, а „Капитал“ нямаше как да отрекат и гузно потвърдиха.

В рамките на дълго и напоително интервю при липсата на каквито и да е критични или неудобни въпроси Тренчев дава да се разбере, че е готов да хвърли милиони, за да удовлетвори фиксацията на българската организира престъпност – „да вземе“ главата на главния прокурор Иван Гешев, който още докато бе шеф на ликвидираната от същите тези кръгове спецпрокуратура, вгорчи живота на смятащи себе си за недосегаеми олигарси, босове на групировки и самозабравили се властимащи, като започна да ги разследва.

От сайтовете на „Капитал“ и „Дневник“, а след това чрез платено разпространение в социалните мрежи, босът на криптопирамидата, парвенюшки парадирайки с финансовата си мощ на новобогаташ, дава клетва да похарчи колкото е нужно, за да осигури американски санкции по адрес на Гешев. Същото, което прави от години и друг фараон – бившият собственик на източената и фалирала КТБ Цветан Василев. Писали били на всички членове на Конгреса на САЩ, самонадеяно обяснява Тренчев.

Как ли се е представил? Дали като санкциониран от американските власти нарушител, принуден да плати 45 млн. долара глоба и да върне 2,7 млрд. долара до края на м. март тази година на над 100 хиляди подмамени да инвестират в пирамидата американци или като „борец за съдебна реформа“ в страна от Европейския съюз. Със сигурност е спестил първата част, подчертавайки, че парите за начинанието по омаскаряване на българската прокуратура, начело с нейния ръководил нямат значение, стига да се свърши работата.

Да ви приличат тези закани на нещо познато, да сте ги виждали в легендарните филмови ленти от миналия век, пресъздаващи историята на мафията и нейния разцвет в Италия и особено в Америка. Тренчев очевидно си вярва, че ще получи индулгенция в САЩ, като се изкарва жертва на родното правосъдие. Трудно е да се повярва, че САЩ ще допуснат нещо подобно, най-малкото защото това би противоречало на призивите на американските представители за налагането и утвърждаването на върховенството на правото у нас като основна демократична ценност.

Да,  демокрацията ни, едва на 33 години, все още е крехка и слаба. Вижда се по начина, по който подобни арогантни типове се отнасят към държавните институции и техните представители. За Тренчев това е линия на поведение. Видяхме го в медиите на Прокопиев в петък, видяхме го и няколко дни по-рано, когато по едно и също време в двете частни телевизии фараонът от NEXO не даваше да бъде питан от водещите на публицистичните предавания и не приемаше каквито и да е съмнения относно ръководената от него съмнителна търговия с криптоактиви за близо 100 млрд. долара за период от само пет години.

Антони Тренчев заплашва със саморазправа не просто прокуратурата, но и цялата държава. Поставя се над закона, с което руши авторитета на една от трите власти в държавата според Конституцията. И това вече не изненадва никого. Хората просто си казват – има много пари, прави го.

От всичко това излиза, че държавата ни не е правова. В правова държава обвиняемите говорят в съда. А не седнали върху своите стотици милиони, изнесени в екзотични дестинации, с които налагат единствено тяхната гледна точка. Свидетели сме точно на това. NEXO залива публичния живот със защитната си теза, в която обаче няма аргументи, а само нападки срещу легитимни държавни институции, дръзнали да спазят закона и да проведат независимо разследване. Днес е прокуратурата и натискът върху нея е безцеремонен, за да не може да се намери и съдия, който дори да посмее да помисли да отсъди справедливо в полза на истината и законите.

Българските новобогаташи, които водят война с държавата, предпочитат да я водят така – на терена на зависими медии, ползвани за мегафони, както и чрез купените политически проксита, които манипулират обществото с мантрите за реформа на правосъдието. Вместо за адвокати, които да те защитават в съда, плащаш на лобисти, за да си купиш външна индулгенция. Ако твърдиш, че си невинен и жертва, ела си в България, застани пред правосъдието и го докажи с аргументите на правото, не на пропагандата и платената журналистика.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар