Само един астероид е причинил 2 милиарда кратера на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от учени от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния установи, че един астероид е отговорен за създаването на два милиарди последващи кратери на марсианската повърхност.

В допълнение към главния кратер, наречен Коринто, който се простира на над 12 км в ширина, сблъсъкът създал няколко милиарда вторични кратера. Те са причинени от изстреляния от експлозията стълб от скалиста маса в атмосферата. Сблъсъкът е станал преди малко повече от 2 милиона години.

Анализирайки сателитни изображения, Матю Голомбек и колегите му от JPL оценят броя на кратерите, предизвикани от взрива. Изводите им са, че Коринто има между 1,3 и 3 милиарда “вторични” кратери, всеки от които с диаметър най-малко 10 метра.

Изследването може да ни помогне да разберем сложните геоложки процеси на повърхността на Марс и как неговите пейзажи и състав са се променили с времето – особено важна област на изследване, като се имат предвид нашите усилия да изпратим астронавти там в близко бъдеще.

Марс се оказва сравнително често бомбардиран от астероиди.

През 2022 г. InSight откри мощен трус, причинен от един от най-големите наблюдавани астероиди, удряли Марс, на около 3000 км от спускаемия модул. Ударът бе толкова силен, че взриви парчета подземен лед.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар