Само 1/3 от капацитета на газохранилището ни е запълнен, ще мръзнем през март, а в Полша е 76%

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В последния ден, за който данните за газохранилището в Чирен са известни – четвъртък, капацитетът му беше едва 38% запълнен. След петъка и особено престудения уикенд и понеделник с минимални температури до -15 градуса в София в понеделник и -11 в нощта срещу вторник, в момента реално процентът е една-трета.

При това, от 170 млн. кубически метра в него в четвъртък, по данни на енергийния експерт Илиян Василев, изнесени в предаването на Сашо Диков, едва 150 000 000 кубически метра от тях са на Булгаргаз. Само напомняме, че по данни пък на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев държавната газова компания, чието ръководство е несменено вече близо година след падането на старата власт, изнася количества за Румъния.

Фирмата се опита да отрече, но истината е, че тя просто не прави експорта директно, а през посредници, които годишно според Василев и данните, които са проверими в регистрите, правят по 20 млн. лв.
Само напомняме, че девизът на старата власт беше, че отстранява всички посредници.

Даже депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, чиито все още са повечето ключови кадри в енергетиката, го произнесе в телевизионно интервю миналата седмица.

Тревогата в момента при тези нищожни количества газ, с които разполагаме, е, че тези количества са крайно недостатъчни и няма как да стигнат за два и половина месеца студове напред – да напомним, че имахме сняг в началото на миналия април.

Даваме сравнение с други европейски държави: Полша, която приключи отношенията си с Газпром и се снабдява през Германия има заетост 83% на своите хранилища. Значително по-топлата от нашата страна Италия може да се похвали с 56% пълни газохранилища. Изобщо не говорим за Великобритания, която има 83% запълнени резерви.

Защо при тях е така, а при нас е иначе? Защото още в началото на септември руският президент Путин обяви, че очаква цените на газа да скочат в пъти при свое посещение в Беларус и 19 минути напълно коректно отрази този факт.

Дори да нямат икономически разузнавания, останалите държави са взели овреме всички мерки да се запасят с нужните им количества в ранната есен и така са ударили с 1 куршум 2 заека – осигурили са топлина за целия сезон и са го направили на приемливи цени, пъти по-ниски от сегашните.
Кой ще отговаря за престъпната безотговорност на българските мениджъри в сектора? В това число на енергийните министри.

В същото време, заради 12-годишното мотаене на старата власт, включително на същото непроменено ръководство на холдинга Булгаргаз и неговата компания Булгартрансгаз нямаме готов интерконектор с Гърция – няколко десетки километра, а стотиците км на Турски поток ги монтирахме за окомо година, та и платихме 3 млрд.лв., които никога няма да ни се върнат при слабата експлоатация на тръбата, която не ни захранва, но пък дава на Сърбия газ, два пъти по-евтин от същия руски, но за нас.

Реално не потребяваме и 20% от разполагаемите 1 млрд. кубически метра газ от Азербайджан, чиято цена е супер изгодна и би позволила да балансираме скока на стойността на синьото гориво от Газпром, така че бизнесът и общините да не са пред фалит, както и семействата, които се отопляват на него.

Илиян Костадинов

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар