Само 7% били гратисчиите в София, отчете Центърът за градска мобилност – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След промяната на цените на превозните документи и въвеждането на нови такива през 2016 година, приходите на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ) от продажба на билети и карти за превоз през 2016 година са 107 957 хил. лв. с ДДС, през 2017 г. – 116 689 хил. лв., а през 2018 – 120 820 хил. лв. Това отчетоха от ЦГМ за БГНЕС. За сметка на това намалява броят на гратисчиите в градския транспорт – не повече от 7%.

 

“След промяната на тарифната политика, която позволи по-евтини годишни абонаментни карти, беше направено проучване, което показа, че гратисът е не повече от 7 на сто. Към настоящия момент анализите на дружеството показват, че той не се е увеличил”, изтъкват от ЦГМ.

 

“Повечето от редовните пътници на обществения транспорт предпочитат дългосрочното решение при закупуването на превозните документи”, посочват от ЦГМ.

 

Близо 240 контрольори следят за редовността на пътниците в градския транспорт. Част от тях работят и като кондуктори в нощния транспорт. Независимо от по-солената цена на билета и глобите не се наблюдава ръст в приходите от санкции.

 

“Постоянното увеличение на приходите се дължи на повишения брой продадени абонаментни карти и най-вече годишните персонализирани карти, които бяха въведени като превозен документ през 2016 година. През 2015 г. броят на продадените карти е 225, а в момента те са 30 000”, посочват от там.

 

Повишаването на цената на билета за еднократно пътуване до 1,60 лв. не е покачило гратиса, а е провокирало пътуващите да го заменят с абонаментни карти, с които едно пътуване излиза по 50 стотинки. 

 

 

“През 2015 година когато билетът беше 1 лв., събраните суми от глоби са били 290 000 лева. През 2016 година, когато цената на билетчето стана 1,60 лв., приходите от санкции продължиха да растат, но това не важи за 2018 година. Една от причините е, че в средата на 2016 година хората получиха възможност да ползват по-изгодни карти за превоз”, обясняват от дружеството и добавят, че няма определени райони, в които да се наблюдава по-висок процент на нередовните пътници.

 

“С въвеждането на тикет-системата до края на 2020 г., която в момента е в първата си пилотна фаза, ще има повече данни за редовността на пътниците. С нея се осигурява видео наблюдение, а самата система ще позволи да се събират повече и различни данни.

 

Например системата, която брои пътниците, може да ни каже колко човека се качват, тази за таксуване – колко са валидирали превозните си документи и разликата ще ни покаже дали има гратис по тази линия, което ще позволи по-добре да насочим функциите на контрольорите. Също така ще знаем и натоварването по дадена линия с обективни, ясни и точни данни в реално време, така че ако се налага, да предложим допълнителни превозни средства по тази линия”, обясняват от ЦГМ.

 

От ЦГМ изтъкват, че към момента пунктовете за продажби на билети са общо 63, като нови са изградени в кв. “Гоце Делчев”, автостанция “Изток” и Нови Искър. “ЦГМ има и мобилни екипи, които зареждат карти на място в бизнес центрове или районите около София. Има и голяма мрежа от търговци, които работят с ЦГМ. Системата MPASS за дневни и нощни карти работи онлайн, а с тикет-системата ще се сложи и край на опашките пред пунктовете за зареждане на превозни документи, защото това ще може да става през мобилно устройство”, заявяват от дружеството.

 

Ще се запази и съществуващата сега възможност да си купим билет от водача на превозното средство.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар