Сам Олтман: Всеобхватният изкуствен интелект ще направи света прекрасен

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изграждането на всеобхватен изкуствен интелект (AGI), който ще надхвърля човешките способности, би направило света прекрасно място за живот, смята шефът на OpenAI, Сам Олтман.

“Ето един алтернативен път за обществото: игнорирайте културната война. Игнорирайте борбите за лайкове. Вместо това направете безопасен AGI. Направете ядрен синтез. Направете хората по-умни и по-здрави. Направете 20 други неща от подобен калибър”, пише Олтман в Twitter.Успешното създаване на всеобхватен изкуствен интелект би изиграло ключова роля в решаването на почти всички проблеми на човечеството – от разбиването на кода на термоядрения синтез и решаването на кризата с чистата енергия до лечението на болести до “20 други неща от тази величина”, смята създателят на ChatGPT.


И докато оптимизмът като цяло е добро нещо, съветът на Олтман към неговите последователи изглежда малко опростен.

Мнозина виждат в оптимизма му користен финансов интерес. Microsoft са инвестирали милиарди в компанията на Олтман и на практика са нейни собственици. Създаването на всеобщ изкуствен интелект би гарантирало стократна възвръщаемост на инвестициите.

Създаването на всеобхватен изкуствен интелект обаче може да означава и край на човечеството. Над 1000 учени от сферата на AI предупреждават, че безконтролното развитие на технологията може да доведе до сбъдването на най-антиутопичните прогнози, с които Холивуд ни е запознавал.

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар