Санкциите работят: Литовските железници уволняват хиляди служители

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавното предприятие „Летувос гележинкеляй“ („Железни пътища на Литва“) съкращава две хиляди души от своите сътрудници. Това се налага поради рязкото свиване на обема на превозите и загубата на поръчки след като Европейския съюз въведе санкции против Русия и Беларус.

Официален Вилнюс, припомняме, винаги е бил сред онези, които подкрепят най-сериозните варианти за ограничителни мерки.

Компанията заяви в изявление, че е „принудена да се сбогува“ с около 2000 свои служители. Приблизително шест милиона евро ще бъдат отпуснати за изплащане на обезщетения.

„Летувос гележинкеляй“ изчисли какви ще бъдат загубите поради прекратяването на транзита на руски и беларуски товари. Съгласно прогнозата на ръководството на железопътния превозвач, това ще бъде около 150 милиона евро .

През годината се планира превозването на около 26,5 милиона тона товари, което е два пъти по-малко от година по-рано и ще бъде най-ниският обем на превоз на товари в цялата история на компанията “, цитира ТАСС ръководството на компанията.

В момента в Литовските железници работят девет хиляди души. Товарният транспорт осигурява голяма част от приходите на компанията . Благодарение на това фирмата успява да покрива загубите от нерентабилния пътнически трафик.

Тъжна ситуация се развива и в другите балтийски държави. Предприемачите започнаха да изчисляват загубите си още преди транзитът на стоки от Русия да бъде забранен и пристанищата да се затворят за руските кораби.

В началото на март Нормунд Круминс, председател на борда на Латвийската логистична асоциация, отбеляза, че той и колегите му имат предвид най-тежкият вариант . А именно — „целият транзит е равен на нула“.

В същото време се прогнозира, че товарооборотът на пристанището Рига в Латвия може да спадне с почти една трета. В литовското пристанище Клайпеда заговориха за двукратен спад на търговския оборот , още през март вече започнаха масивни съкращения на персонала.

Положението и в товарната авиация рязко се влоши. Летище Рига загуби по-голямата част от транзитните товари, идващи от Китай. Министерството на съобщенията на Латвия прогнозира 85% спад в товарооборота на Латвийските железници.

Превод: ЕС

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар