Война самолет кинжал

Санкции ли? Нов Су-34 удари Украйна с хиперзвукови ракети “Кинжал”

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руските сили са изстреляли хиперзвукова ракета “Кинжал” по Украйна, използвайки изтребител-бомбардировач Су-34 за първи път, съобщиха руските държавни медии, което може да отбележи тактическа промяна в начина, по който Кремъл използва военновъздушните си сили във войната, пише Нюзуик.

“Самолетът Су-34 използва хиперзвукова ракета “Кинжал” по време на въздушния удар”, съобщи в понеделник ТАСС.

Руската “Кинжал”, известна още като хиперзвуковата ракета “Кинжал” или “Килджой”, бързо се превърна в редовна характеристика на руските ракетни удари срещу Украйна малко след като Кремъл започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

 

Ракетата е използвана за първи път в битка в средата на март 2022 г. Военновъздушните сили на Украйна са казали на няколко пъти, че Москва е нанесла удари с “Кинжал” на украинска територия, въпреки че за тях се съобщава по-рядко от други видове руски ракети.

Ракетите с въздушно изстрелване обикновено се изстрелват от руския МиГ-31К от съветската епоха, а не от двумоторния свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34.

Доклади на руските държавни медии предполагат, че московските стратегически бомбардировачи Ту-22М3, както и изтребителите-бомбардировачи Су-34 могат да бъдат модифицирани да носят “Кинжал”, но това е първата индикация, че нов комплект самолети успешно е изстрелял “Кинжал”.

 

 

Модификацията на Су-34 е “логична стъпка” за руската армия, според Сидхарт Каушал, научен сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст Royal United Services Institute.

Това също ще освободи много от руските самолети МиГ-31, за да действат като прехващачи по фронтовата линия, каза той пред Нюзуик. В този вид роля “техните далекобойни радари и прехващачи R-37 се оказаха полезни за руснаците като инструмент за задържане на украинските самолети”, добави той, като каза, че радарната система на МиГ-31 може теоретично да идентифицира крилати ракети и действа като средство за защита от подобни заплахи.

“Ако използването на Су-34 като ракетна установка освободи МиГ-31, може да видим повече от тях в отбранителни роли срещу самолети и крилати ракети, особено ако украинската ракетна заплаха за руските сили в Крим стане по-остра”, твърди Каушал.

“Кинжал” е едно от неудържимите оръжия на Путин от следващо поколение, способни да се движат със скорост 10 пъти по-висока от скоростта на звука. В

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар