Ракета Война

Санкции ли? Путин представи най-новата си хиперзвукова ракета “Циркон”

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин заяви, че в близките месеци руските военноморски сили ще получат нови хиперзвукови крилати ракети “Циркон”. Къде ще бъдат разположени, ще зависи от руските интереси, заяви той, цитиран от “Ройтерс” и БТА.

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва днес в Русия, Путин възхвали цар Петър Велики за това, че е превърнал страната във велика морска сила. В словото си руският президент не спомена директно Украйна, която нападна на 24 февруари и още води пълномащабна война в съседната държава.

Путин обяви, че е подписал нова военноморска доктрина, подробности за която не бяха разкрити, и похвали хиперзвуковите крилати ракети “Циркон” като единствени по рода си в целия свят.

“Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци”, каза той. “Фрегатата “Адмирал Горшков” първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда”.

“Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода”, заяви Путин.

В началото на юни Русия обяви, че е завършила изпитанията на “Циркон”. Последно ракетата беше изстреляна от кораб в Баренцово море към цел на около 1000 км в Бяло море. Путин се хвали, че “Циркон” е част от ново поколение оръжейни системи и че може да се движи със скорост девет пъти по-висока от тази на звука.

Според военни експерти, поради скоростта от осем до девет пъти скоростта на звука (с активно маневриране в полет) ракетата засега практически не може да бъде прехваната от известните системи за ПВО и ПРО. По твърдение на руски военни – ракетата е трудна за откриване дори от радар. САЩ обаче обявиха, че са измислили начин за нейното прехващане.

За разлика от крилатите ракети, „Циркон“ пада върху целта отгоре. По думите на военни, нейната самонасочваща се глава е в състояние да идентифицира най-големия кораб в групата и да падне върху него. По такъв начин типичният метод за защита на самолетоносач от западните флотилии – когато той е заобиколен от ескортни кораби, покриващи самолетоносача със своята система за противовъздушна/ракетна отбрана – не работи срещу „Циркон“ и въоръжените с него кораби, пише Naked Science.

“Адмирал Головко”, за която говори Путин, е третата фрегата от проект 22350. Сега Северният флот разполага с две фрегати от този проект – “Адмирал Горшков” и “Адмирал Касатонов”. Основното им ударно оръжие е ракетната система “Калибър-НК”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар