Путин

Санкции ли? Русия произвежда повече ракети и оръжия от периода преди войната

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия е успяла да увеличи производството на ракети толкова много, че надхвърли предвоенните нива, въпреки западните санкции и контрола върху износа, пише американският вестник New York Times, позовавайки се на официални лица от САЩ, Европа и Украйна.

Американски служители изчисляват, че поради санкциите руското производство на ракети и други оръжия рязко се е забавило най-малко за шест месеца в началото на войната. Въпреки това до края на 2022 г. военно-промишленото производство отново започна да набира скорост, признават източници, интервюирани от вестника.

Москва преодолява американския контрол върху износа, като организира мрежи за доставка на ключови компоненти за производството на оръжия в други страни, от които те могат да бъдат по-лесно доставени в Русия. За по-малко от година от началото на войната Русия възстанови търговията с критични части с доставки за страни като Армения и Турция.

 

 

Според високопоставен представител от западната отбрана, преди войната Русия е можела да произвежда 100 танка годишно; сега произвежда 200.

Западни служители също смятат, че Русия е достигнала ниво на производство от два милиона артилерийски снаряда годишно – двойно повече от първоначалните оценки на западните разузнавателни агенции.

В резултат Русия сега произвежда повече боеприпаси от САЩ и Европа.

 

 

Като цяло Кусти Салма, високопоставен служител на естонското министерство на отбраната, изчислява, че текущият темп на производство на боеприпаси в Русия е седем пъти по-висок от този на Запада.

Производствените разходи в Русия също са много по-ниски, отколкото на Запад, отчасти защото Москва жертва безопасността и качеството при създаването на оръжия и боеприпаси. Например, производството на 155-милиметров артилерийски снаряд струва на западна страна средно между 5000 и 6000 долара, докато производството на сравним 152-милиметров артилерийски снаряд струва на Русия около 600 долара, казва той.

Санкциите могат да работят, когато Русия се нуждае от милиони конкретни детайли. Но чиповете, необходими за производството на няколкостотин крилати ракети, могат да се поберат в няколко раници, което прави избягването на санкции относително лесно, каза Дмитрий Алперович, експерт по сигурността и основател на мозъчния тръст Silverado Policy Accelerator.

Американски служители на свой ред казаха пред New York Times, че Западът може да забави, но не и да спре контрабандата към Русия на части, необходими за производството на ракети. Те отбелязват, че би било нереалистично да се очаква Москва да не търси начини да заобиколи ограниченията.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар