Сарафов е за промени в НК, сега акцентът падал върху правата на обвиняемия за сметка на жертвата

Сарафов е за промени в НК, сега акцентът падал върху правата на обвиняемия за сметка на жертвата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борислав Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Изпълняващият длъжността главен прокурор представи доклада за дейността на прокуратурата пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Сарафов изрази мнение, че в момента сякаш се измества тежестта на правомощията на правата на обвиняемия за сметка на пострадалия.

Нужна е промяна по отношение на вещите лица – да има база данни, да се помисли и за методите за обучение, каза Сарафов.

Според него може да се мисли за създаването на бюро за вещите лица или звено към Министерството на правосъдието. Цитирайки данни от анализа за работата на прокуратурата за миналата година, Сарафов каза, че делата се бавят основно заради липса на вещи лица.

“Спектърът от вещи лица не е достатъчен и не покрива нуждите”, посочи още Борислав Сарафов, цитиран от БТА.

Сред приоритетите на прокуратурта за 2024 са усилията за ефективно разследване, с акцент по делата за причинена смърт, делата срещу организираната престъпност, домашно насилие и други, каза Сарафов.

Прокурорите са работили по 291 281 преписки. Новите дела за 2023 година са 89 580, приключените са 95 471, като сред тях има и такива от 2022 г., отчете още Сарафов.

Прекратените дела са близо 31 хиляди, внесените обвинителни актове са над 14 хил., споразуменията – над 11 хил., сочат данните от отчета на прокуратурата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар