Саркози: Наглеците САЩ използват Украйна, за да отслабят Европа

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият френски президент Никола Саркози се обяви против присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО с аргумента, че този ход няма да донесе мир в Европа и ще посегне на независимостта на континента.

Саркози повтори призивите си за компромис между Москва и Киев в интервю за телевизия France 5. Той заяви, че конфликтът вече е отнел живота на около половин милион души, повечето от които са украинци.

„Но ние продължаваме, защото на булевард „Сен Жермен“ са много смели, когато изпращат млади украинци да умрат“, добави той, визирайки улицата, където се намират много френски правителствени служби.

Докато заклейми Русия като агресор в конфликта, Саркози каза, че вярва, че присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, към което Киев се стреми от много години, няма да доведе до мир. „Защото, ако вкарате Украйна в Европа, вие укрепвате американска Европа, тъй като източноевропейските страни са доминирани от САЩ“, отбеляза той.

Според Саркози, докато Украйна по същество изразява желанията на Америка, тъй като е силно зависима от военната помощ на Вашингтон, същото не важи за отношенията между Вашингтон и Париж. „Франция има уникален глас… и не се присъединява към американските интереси“, каза той.

Докато повтори, че иска Франция да подкрепя Украйна, Саркози вярва, че Украйна в крайна сметка трябва да получи гаранции за сигурност от Запада, но трябва да остане неутрална и да продължи да служи като „мост между славянския свят на Русия и нас“.

„Не можем да продължим да водим война, като просто казваме: „Повече оръжия, повече смъртни случаи, повече съпротива.“ Как се излиза от това?“ попита той.

Саркози твърди, че конфликтът в Украйна облагодетелства само Китай, който според него набира влияние, като ухажва партньорите си в икономическата група БРИКС, и САЩ, които печелят от продажбите на оръжие и по-високите цени на втечнения природен газ.

Друго изказване на Саркози през миналия месец предизвика остра реакция на Украйна. Той предположи, че всеки компромис с Москва ще включва признаването на Крим като част от Русия, изявление, което предизвика възмущение в Киев, като Михаил Подоляк, помощник на украинския президент Владимир Зеленски, нарече предложението „престъпно“ и обвини Саркози в съучастие в организирането на „геноцид и война“.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар