Сателитите представляват нарастваща заплаха за астрономията

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три години след като „Спейс Екс“ изстреля първите си спътници от системата „Старлинк, астрономите са загрижени заради следите, които сателитите оставят на снимките на нощното небе. Сега 2300 от тях обикалят около Земята – почти половината от всички спътници, съобщава списание „Нейчър“.

Учените са постигнали известен напредък в справянето с атаката. До дни Международният астрономически съюз (IAU) ще стартира сайт, чрез който да помогне на операторите на телескопи да предвидят сателитни местоположения, така че да могат да насочват инструментите си към друга точка.Натрупването на все повече доказателства разкрива колко много тези сателитни „мегасъзвездия“ пречат на астрономическите обсерватории, както и на други изследователи на небето по целия свят. А сателитните компании все още не са намерили решение.


„Спейс Екс“се опитва да реши проблема, като постави слънцезащитни сенки на своите „Старлинк“, за да ги затъмни в нощното небе. Но от „Нейчър“съобщават, че компанията е спряла да прави това.

Десетки хиляди нови спътници могат да бъдат изстреляни през следващите няколко години. „Това е нестабилна траектория“, казва Мередит Ролс, астроном от Вашингтонския университет в Сиатъл. “ В кой момент ще пропуснем някое откритие?“

След изстрелването на първия „Старлинк“ астрономите преминаха от състояние на паника относно спътниците, които фотобомбардират научни наблюдения, до организирането на глобален отговор.

След поредица от международни семинари през 2020 и 2021 г., Международният астрономически съюз създаде Център за защита на тъмното и тихо небе от спътникови съзвездия. Неговият сайт, който скоро ще бъде активен, има за цел да служи като център за астрономи, политици, сателитни оператори и обществеността, за да координират действията си по намаляване въздействието на спътниците.

Неотдавнашно проучване предполага, че бъдещите сателитни съзвездия ще бъдат най-видими през летните нощи на ширини от около 50 градуса на юг и 50 градуса на север, където са базирани много европейски и канадски астрономически съоръжения.

Ако „Спейс Екс“ и други компании изстрелят предвижданите от тях 65 000 спътника, ярки точки ще „бродят“ по небето през цялата нощ на тези географски ширини около лятното слънцестоене, се казва в проучването.

В часовете около изгрев и залез, около една на всеки 14 звезди, видими с просто око, всъщност ще бъде сателит.

„Наистина е ужасяващо“, казва Саманта Лоулър, астроном от университета в Реджайна в Канада, която ръководи изследването.

Най-засегнати ще бъдат астрономическите обсерватории, които изучават обширни пространства на небето, вместо да се фокусират върху отделни небесни обекти.

От обсерваторията Паломар в Калифорния съобщават, че откриват чрез „Zwicky Transient Facility“ (ZTF) сателитни ивици в 18 процента от снимките, направени по здрач през август 2021 г. И този процент е по-голям, след увеличаване на броя на сателитите, казва Мроз, астроном от Варшавския университет. Той провежда предварителен анализ на данните от ZTF от април 2022 г. и установява, че сателитните ивици засягат около 20-25% от изображенията .

Досега телескопите на Паломар не са регистрирали сериозен проблем с получените изображения, тъй като могат да откриват и маскират сателитните пътеки.

Но други обсерватории са изправени пред по-големи предизвикателства – особено „Вера С. Рубин“ в Чили, която е в строеж. Нейният 8,4-метров телескоп ще заснема цялото видимо небе на всеки три дни и ще е особено уязвим към сателитни ивици, минаващи през изображенията му.

Астрономите вече работят върху методи за смекчаване на щетите, като алгоритми, които могат да идентифицират и изтриват сателитни ивици от данните.

Нарастващият брой спътници заплашва да повлияе негативно и на радиоастрономията и да увеличи количеството космически отпадъци.

Други, по-мащабни въздействия, могат да повлияят на живота в световен мащаб.

Спътниците увеличават фоновото сияние на небето, което може да дезориентира животните, разчитащи на небесната навигация, както и да създаде светлинно замърсяване, казва Карли Нуун, докторант по астрономия и научен сътрудник в Австралийския национален университет в Канбера. „По същия начин, по който нашите земи бяха колонизирани, нашето небе сега се колонизира“, казва тя.

Представители на „Спейс Екс“, „Уан Уеб“ и проекта „Койпер“ на „Амазон“ се срещат редовно с Международния астрономически съюз и националните астрономически дружества, за да обсъждат начините за намаляване на въздействието на спътниците.

От „Спейс Екс“ работят по добавяне на стикери или други материали към сателитни огледала, за да отразяват спътниците светлината далеч от Земята, каза Дейвид Голдщайн, инженер от компанията, по време на конференция този месец.

Няма закони регулиращи колко ярки могат да са спътниците в нощното небе, въпреки че Международният астрономически съюз и други астрономически организации настояват ООН да признае проблемът. Представители на много нации ще обсъдят защитата на небето на заседанието на Комитета на ООН за мирно използване на космическото пространство, което започва във Виена на 1 юни.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар