Сателитна техника „забелязва” предстоящо изригване на вулкан

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени са разработили нова техника за ранно предупреждение за изригване на вулкани. Тя се базира на сателитни данни. Един ден навярно ще може да се използва за прогнозиране на вулканични изригвания – години преди да се случат, предава technews.bg.

Вулканите са сред най-ужасяващите и зрелищни забележителности, които могат да бъдат намерени на нашата планета. Те са способни на невероятно унищожение на околния пейзаж, в това число хора и животни, които имат лошия късмет да живеят наблизо.

Едва ли може да се каже от колко отдавна хората се мъчат да намерят някакъв начин за отгатване кога един вулкан ще изригне. Но и след десетилетия на проучване все още не са разработени надеждни средства за определяне на предстоящо изригване – даже и в Япония. Това отчасти се дължи на факта, че вулканите са изключително разнообразни по своя външен вид и поведение.

Поредно изследване хвърля светлина върху нова техника, която един ден може да бъде използвана като част от система за ранно предупреждение. Екипът е проучвал в продължение на над 16 години спектрални данни, събрани от сателитите Terra и Aqua на НАСА, които десетилетия наред изследват и документират непрекъснато променящия се климат на нашата планета.

Наблюдавани са характеристиките на няколко различни вида вулкани през годините в търсене на каквито и да било общи термични черти, които могат да се приемат като предупредителен знак за подобно събитие в бъдеще.

Установено е, че всеки тип вулкан е показал леко повишаване на температурата на повърхността от само 1°C в годините, непосредствено предшестващи изригването. Освен това изследователите са открили, че повишената повърхностна температура се нормализира много скоро след изригването.

Следователно изследователите приемат повишаването на топлината като ранен индикатор, че вулканът се пробужда отново. Възможно е промяната да настъпва заради това, че магмата се надига нагоре от дълбините на вулкана, при което газовете, съдържащи се в сместа, се разтварят в околната скала и се издигат към повърхността. Това обаче е само една от догадка за причината за повишаване на температурата.

Комбинирайки тази техника с други методи за наблюдение на вулкани, учените могат да разберат по-добре това, което се случва дълбоко под повърхността, и да хвърлят светлина върху процесите, които предизвикват потенциално опасни изригвания. Например, в по-ранно проучване, фокусирано върху вулкана Домуйо в Аржентина, бе отчетено, че внезапното “надуване” на земната повърхност около мястото вероятно е свързано с движението нагоре на магмата към повърхността.

Авторите на новото проучване са сравнили температурните показания за Домуйо с констатациите си за движението на сушата от по-ранното проучване, за да определят дали са свързани. “Открихме, че термичните изменения [преди изригването] имитират много деформационните изменения във времето, но с леко отместване“, обясни Лундгрен. “Въпреки че остава неясно кой процес е вероятно да се случи първо, като виждаме корелацията, ние можем да свържем процесите…

Екипът се надява, че в бъдеще новата техника ще се използва за проверка на вулканичната активност в почти реално време и, че ще подпомогне научната общност да реши кои вулкани трябва да бъдат оборудвани с допълнителна техника за наблюдение.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар