Сателитните съзвездия пречат и на “Хъбъл”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нарастващият брой сателити в орбита се превръща в проблем не само за наземната астрономия. Съзвездия от хиляди спътници могат да причинят проблеми и на телескопи като “Хъбъл”.

Сателитите в ниска околоземна орбита (LEO) се въртят около Земята веднъж на всеки 90 минути. Съзвездия като Starlink и OneWeb значително изострят проблема, създавайки досадни ивици в астрономически изображения. Ситуацията е толкова сериозна, че учените обявиха сателитните съзвездия за “екзистенциална заплаха за астрономията”.Базираната в космоса астрономия може да изглежда като очевидно решение. Изследване, публикувано тази седмица в Nature Astronomy, предполага друго. Учените са изследвали как съзвездията от спътници влияят на космическият телескоп “Хъбъл”.


Проучването е ръководено от Шандор Крук от Института за извънземна физика Макс Планк в Германия. Установява се, че 3,7% от изображенията на “Хъбъл”, направени от 2009 до 2020 г., са помрачени от сателитни ивици.

До 2021 г. този брой е нараснал до 5,9%. По това време в орбита е имало 1562 сателита Starlink и 320 OneWeb, което “увеличава броя на сателитите близо до орбитата” на Хъбъл, пишат учените.

За целите на проучването изследователите са разгледали повече от 100 000 отделни изображения на телескопа. Данните предполагат, че скоро орбитата на “Хъбъл” ще стане неизползваема за космически телескопи.

Астрономите, в опит да предотвратят влошаване на ситуацията, са изпратили петиция към ООН за помощ.

В момента Хъбъл работи на около 540 километра над повърхността, което е приблизително 10 км по-ниско от някои от най-високите сателити Starlink.

Потенциално решение е използването на по-високи орбити, това обаче не винаги е опция.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар