Сателит засне от къде може да идват разузнавателни балони на Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американската компания за сателитно наблюдение и разузнаване BlackSky публикува снимка на хангар и писта за пускането на големи балони в Китай. На кадрите се вижда и дирижабъл от ново поколение.

През 2021 г. Китай започна работа по създаването на височинни дирижабли от нов тип. Те са способни да действат като разузнавателни платформи, системи за ранно предупреждение за противоракетна отбрана и др.По-рано тази година в небето на САЩ бяха забелязани няколко разузнавателни балона, които имаха голям набор от сензори, антени и разполагаха със собствени соларни панели.

Вижте как изглеждаха шпионските балони на Китай >> >> >>

CNN изчисли, че дирижабълът има дължина от около 30 метра. Сградата на хангара обаче е дълга 350 метра и широка 130 м.

Счита се, че базата в отдалечената китайска пустиня може да е един от домовете на програмата за разузнавателни балони на Китай.

В края на 2022 година над Филипините бе забелязан мистериозен височинен дирижабъл. Много е вероятно той да е бил пуснат именно от заснетата база.

Разузнаването на САЩ счита, че Пекин има проект за създаването на 100-метров разузнавателен дирижабъл. Той трябва да поддържа по-стабилен курс и да е по-малко забележим на голяма надморска височина.

В близост до заснетата база се намира и инсталация за лазерно антисателитно оръжие. В региона е и мистериозната “китайска Зона 51”, в която Пекин изпитва нови дронове и самолети.

Китай също има своя

Според Пентагона балоните, забелязани над САЩ тази година, са били пуснати от друга база. Тя се намира на остров Хайнан. Знае се и за наличието на друга инсталация за балони в Северен Китай.

Височинните балони могат да летят на 30 000 метра надморска височина. Изработката им ги прави трудна за улавяне от радари. Свалянето им с ракети не винаги е възможно. Една от причината е, че малко самолети могат да достигнат до тази височина. Ако в близост има ПВО комплекси те могат да свалят балона, но унищожаването му би било доста скъпо.

Свалянето на три разузнавателни балона над САЩ е струвало 1,5 милиона долара на американския бюджет. Междувременно цената на един балон е десетки пъти по-евтино. Аеростатите са и стотици, а може би дори хиляди, пъти по-евтини от разузнавателни сателити.


Снимка: БТА

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар