Сатурн може да крие останки от тайнствена масивна луна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от астрономи от Масачузетския технологичен институт подозира, че Сатурн може да крие останките от древна луна в своите пръстени. Според теорията им това би обяснило необичайния наклон на планетата.

Вижте пръстените на Сатурн от близо >> >> >>В нова статия, публикувана в списание Science, екипът предполага, че голям естествен спътник, наречен Хризалис, е обикалял около газовия гигант в продължение на няколко милиарда години. Масата му и неговата траектория са причина за 26,7 -градусов ъгъл на наклона на Сатурн.


Учените предполагат, че след като е бил в орбитата около Сатурн в продължение на милиарди години, Хризалис се е приближил твърде много до своята планета домакин преди около 160 милиона години, разпадайки се в процеса. Това би запазило ъгъла на наклона.

Теорията може също така да обясни как са се образували пръстените на Сатурн на първо място, като екипът предполага, че големи количества ледени парчета произхождат от останките на Хризалис.

За да стигнат до това заключение, изследователите са използвали данни от гравитационното поле на планетата. Те са събрани от сондата „Касини“ за по-прецизно моделиране на разпределението на масата вътре в Сатурн.

Според учените Хризалис би трябвало да бъде с размерите на третата по големина луна на Сатурн – Япет.

Името Хризалис означава какавида, а според астрофизиците то е подходящо за луната, която после се е превърнала в красивите пръстени на Сатурн.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар