Саудитска Арабия пуска на търг акции на Aramco за $13,1 милиарда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Саудитска Арабия и банките, участващи в продажбата на “Арамко” (Aramco), ще започнат да приемат поръчки за акции на енергийния гигант на стойност 13,1 милиарда долара, като това ще бъде важен тест за международния инвеститорски интерес към нейния пазар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В дългоочаквано съобщение кралството и “Арамко” описаха подробно плановете да продадат до 0,7 на сто от държавната петролна компания, като 10 на сто от предлагането са запазени за инвеститори на дребно, въз основа на търсенето. Приемането на поръчки ще продължи до 6 юни, а цената на сделката ще бъде обявена на 7 юни.

Инвеститорите, влизайки в “Арамко”, ще трябва да се съобразят с опасенията и изискванията за опазване на околната среда.

Банки, между които “Сити” (Citi), “Голдман Сакс” (Goldman Sachs) и Ейч Ес Би Си (HSBC), ще управляват продажбата. Компанията също така е регистрирала повече банки като маркет-мейкъри, или доставчици на ликвидност, за да помогне за подобряване на ликвидността на акциите.

При рекордно първично публично предлагане (IPO) през 2019 г. “Арамко” набра 29,4 милиарда долара.

“След IPO-то по-високите очаквания за изплащането на дивиденти и цената на петрола надделяха над по-ниските очаквания за продукцията”, каза Хаснаин Малик, ръководител на проучването на капитала в базираната в Дубай “Телимер” (Tellimer).

“Това подобрение на паричния поток, наличен за акционерите, може да не е достатъчно, за да привлече онези чуждестранни инвеститори, които не са участвали в първичното публично предлагане поради загриженост за околната среда относно изкопаемите горива или загриженост за управлението относно приоритетите на доминиращия суверенен акционер”, допълни Малик.

На въпроса дали е имало интерес от страна на т. нар. основни инвеститори да вземат голяма част от предлагането, изпълнителният вицепрезидент и главен финансов директор на “Арамко” Зиад Ал-Муршид не каза много.

Той отбеляза, че акциите се продават над цената на първичното публично предлагане – в диапазона от 26,7 риала (7,12 долара) до 29 риала, след като затвориха на 29,1 риала в четвъртък, оценявайки компанията на 1,87 трилиона долара.

Първичното публично предлагане оцени “Арамко” на 1,7 трилиона долара.

Продажбата идва след като предлагането на акции в световен мащаб достигна 247,4 милиарда долара през годината до момента, най-високото ниво от 2021 г., според данни на компанията за финансови проучвания “Дийлоджик” (Dealogic). Това ще бъде една от най-големите продажби на акции през последното десетилетие.

“Арамко”, Рияд, петролът, печалбите и още нещо

След IPO-то “Арамко” продължава да бъде “дойната крава” за саудитското правителство, чрез която то финансира стремежа на кралството за прекратяване на “пристрастяването към петрола”, както някога го нарече престолонаследникът, отбеляза в четвъртък, 30 май, Ройтерс, на която се позова БТА.

Компанията увеличи дивидентите, които плаща всяка година, от 75 милиарда долара до почти 98 милиарда през 2023 г., въпреки спада на печалбата с близо една четвърт. Тази година “Арамко” очаква разходи в размер на 124,3 милиарда долара.

Рияд и Москва удължиха с още три месеца съкращаването на добива на петрол

Петролният гигант също така инвестира в рафинерии и нефтохимически проекти в Китай, както и на други места, и изостри фокуса си върху газа, като направи първия си “набег” с втечнен природен газ в чужбина миналата година.

Фактическият владетел на Саудитска Арабия – Мохамед бин Салман, както е известен престолонаследникът, е налял стотици милиарди долари чрез суверенния фонд на страната в мегапроекти, от електрически превозни средства до спорт и нова авиокомпания, за диверсификация на икономиката от въглеводородите, както и за създаване на работни места.

Но по-ниските цени на петрола и производството му натежаха върху икономическия растеж миналата година, което доведе до фискален дефицит от около 2 на сто от БВП. Подобен дефицит се очаква и тази година.

През 2023 г. “Арамко” въведе специален дивидент, базиран на резултатите, осигурявайки пари на кралството и помагайки за привличането на нови инвеститори. Той предложи 31 милиарда долара дивиденти за първото тримесечие, 59 на сто увеличение спрямо първите три месеца на 2023 година, въпреки че печалбата намаля с 14 на сто през същия период.

Най-големият износител на петрол в света търгува при по-високо съотношение цена/печалба от други световни петролни компании, включително “Ексон Мобил” (ExxonMobil), Би Пи (BP) и “Шел” (Shell).

Саудитска Арабия е лидерът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), като играе важна роля в движението на цените на световните петролни пазари.

Понастоящем “Арамко” произвежда около 9 милиона барела суров петрол на ден, около три четвърти от максималния си капацитет, за да спази съкращенията на добива, договорени от ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+.

Ако ОПЕК+ изненада пазара и намали допълнително производството на петрол, цените може да се покачат от сегашните около 83 долара за барел, следствие на което “Арамко” ще трябва да намали добива и да се сблъска с още по-ниски приходи.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар