„Сауди Арамко“ започва доставки на петрол в Полша

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полският енергиен концерн „Орлен“ (Orlen) подписа дългосрочен договор с най-голямата петролна компания в света „Сауди Арамко“ (Saudi Aramco) за всекидневна доставка в Полша на 200 000 – 237 000 барела петрол, се посочва в комюнике на концерна, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Освен това „Сауди Арамко“ ще придобие 30-процентов дял в нефтопреработвателния завод на компанията „Лотос“ (Lotos) в Гданск. Сделката е необходима, за да бъде одобрено сливането на „Орлен“ и „Лотос“ от ЕС.

80 процента от бензиностанциите на „Лотос“ ще бъдат продадени на унгарския концерн за петрол и газ (MOL). Междувременно 144 бензиностанции в Унгария и 41 в Словакия ще станат собственост на „Орлен“ за около 229 милиона евро.

ЕК одобри сливането на „Лотос“ и „Орлен“ при условие, че част от активите бъдат продадени. Решението за обединяването на тези две компании бе взето още през 2018 година. През лятото на 2020 г. „Орлен“ обяви и плановете си за сливане с държавната газова компания „ПГНиГ“ (PGNiG), като обединението бе съгласувано с полските власти през пролетта на 2021 година. Много експерти са на мнение, че с новата сделка „Орлен“ ще стане пълноправен играч на европейския енергиен пазар наред с италианската „Ени“ (Eni) и испанската „Репсол“ (Repsol).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар