Сачева: Няма да можем да вдигнем пенсиите, протестът изяде парите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Социалният министър Деница Сачева коментира, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.
Вирусът и протестът са основна причина за ико

номическите проблеми, и затова няма пари за пенсионерите, обяви Сачева.
Надзорният съвет на НОИ обсъжда проекта на  бюджет на Държавното обществено осигуряване.
Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел:
“Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос“.

Стефан Василев, председател на Надзорния съвет от квотата на работодателите обяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с основния аргумент, че минималната пенсия от 300 лева демотивира:
“Няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали“, каза той.
Отглеждането на малко дете през втората година е със запазено обезщетение от 380 лева, за да се стимулира връщането на майките на работа, допълни министърът.
Въпреки, че президентът на КТ “Подкрепа“ – Димитър Манолов възрази:
“Големите градове, където има проблеми с детските градини, майките са принудени да си гледат децата втората година“.

Източник: БНР

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар