Сашко от Перник се изгуби пак, но вече отново е в прегръдките на баща си

Сашко от Перник се изгуби пак, но вече отново е в прегръдките на баща си

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сашко от Перник изчезна отново, но за щастие – за кратко, съобщи bTV, позовавайки се на източници в МВР.

Инцидентът се е случил около софийското Лозен, близо до базата на БЧК. Сигналът за изчезването на Сашко е подаден малко преди 18 часа.

Полиция и жандармерия, както и екипи на Аварийна помощ към Столична община са извикани на място и са участвали в издирването на детето, което има аутизъм.

Малко преди 19 часа 14-годишният Сашко е открит от служител на столичната Аварийна помощ, съобщиха от МВР.

В 17,45 ч е получен сигнал от баща му Александър Цветанов, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир, че 14-годишното дете се е загубило. В 18,40 ч. Детето е намерено на около 2-3 километра над Лозен в гората посока Пасарел, казаха още от полицията.

“Сашко е добре”, каза за NOVA баща му Александър. Детето имало смарт часовник с GPS, но го е свалило, след като се е отскубнало от ръката на баща си, казаха хора, участвали в издирването му.  

Момчето беше в неизвестност девет дни и осем нощи през ноември 2022 г., а съдбата му трогна хиляди българи, които не спряха да го търсят.

И досега Александър не може да обясни какво точно е преживял, тъй като е с аутизъм. Той е успял да оцелее съвсем сам, без храна и без вода, без чужда намеса.

Детето изчезна на 11 ноември преди две години в района на Профилакториума в Перник. Впоследствие стана ясно, че се е хранил с шипки, ябълки и трева. Успявал е да си намери и вода. 

“Намерен е от съвместни екипи от планинари – хора, подготвени за това нещо – и от колеги” , каза тогава директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов.

Той е бил открит в храсти в труднодостъпен район до село Червена могила, казаха източници на Dir.bg. Бил е контактен, но измръзнал, поискал е вода.

На 28 ноември Сашко беше изписан от “Пирогов”. “Добре съм”, сподели момчето. А на въпрос радва ли се, че се прибира вкъщи каза: “Да, да”.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар