Американското посолство: България и САЩ продължават съвместните си учения

САЩ директно заплашват страните, които не ги подкрепят безусловно за Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 18 април 2022 г. “Ню Йорк Таймс” публикува статията на Ян Прасад Филбрик „Мръсната среда“, в която авторът е възмутен, че в света няма единна глобална негативна реакция на руската специална операция в Украйна.

„Повечето от 195-те страни по света не изпратиха помощ на Украйна и не се присъединиха към санкциите. Шепа активно подкрепиха Русия. Много повече хора заемат „мръсната среда”, пише Филбрик. Така авторът нарича тези страни, следвайки Кариса Ницше от Центъра за нова американска сигурност. „Всъщност повечето правителства по света не са с нас”, заключва Филбрик. Той предлага ръководство за някои от тези страни и обяснява защо те заемат позицията си.

Национален интерес

Индия и Израел са изключителни демокрации, които са съюзници на САЩ по много въпроси, особено по сигурността. Но те също разчитат на Русия за сигурност и избягват да въоръжават Украйна или да налагат санкции на Москва. И в двата случая ключовият фактор не е идеологията, а националните интереси

Индия е най-големият купувач в света на руски оръжия, като се стреми да се защити от Пакистан и Китай. Индия се присъедини към 34 други държави, които се въздържаха от гласуването в ООН, осъждащо нахлуването на Русия в Украйна. Делхи изглежда отхвърля призивите на Запада да заеме по-твърда позиция.

Израел координира действията си с Русия по Иран, своя основен противник, и в съседна Сирия (с която Русия има силни отношения). Рускоезичните имигранти от бившия Съветски съюз също съставляват значителна част от израелския електорат. Израелският премиер избягва преките критики към Путин. Въпреки че правителството му действаше като посредник между Украйна и Русия, усилията му бяха малко.

Няколко страни в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка са направили подобен избор. Боливия, Виетнам и почти половината от 54-те държави в Африка отказаха да подкрепят резолюцията на ООН, осъждаща Русия.

Някои разчитат на руска военна помощ. Други не искат да рискуват търговските отношения с Китай, който подкрепя руската военна пропаганда. Тези страни биха могли по-точно да бъдат описани като незаинтересовани, които не желаят да рискуват сигурността или икономиката си за борба, която смятат за до голяма степен неуместна.

Скептици към Запада

Някои страни, позовавайки се на империалистическата история на Запада и минали нарушения на човешките права, оправдават противопоставянето на неговата реакция за Украйна. Южноафриканският президент обвини НАТО за нахлуване в Русия, а неговият посланик в ООН разкритикува инвазията на САЩ в Ирак по време на миналогодишния дебат за хуманитарната криза в Украйна.

Други страни, включително такива, които гласуваха за осъждане на руската инвазия, обвиняват Запада в контрапродуктивни действия. Бразилският посланик в ООН предположи, че въоръжаването на Украйна и налагането на санкции срещу Русия може да доведе до ескалация на войната.

Авторитарните лидери, включително тези в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Никарагуа, също може да се почувстват застрашени от съпротивата на Украйна и представянето от Запада нанахлуването като борба между демокрацията и авторитаризма, смятат американските експерти. Те са загрижени, че това може да вдъхнови опозиционни движения в собствените им страни.

Приятели на Русия

Китай, с цялата си икономическа и военна мощ, видя войната като шанс да укрепи собствената си геополитическа позиция като противотежест на САЩ, като същевременно поддържа връзки с Русия. Наскоро страните излязоха със съвместно изявление, в което обявиха приятелство без граници. Четири държави – Северна Корея, Еритрея, Сирия и Беларус – гласуваха единодушно с Русия срещу резолюция на ООН, осъждаща инвазията в Украйна.

Какво следва?

Държавите често избягват да вземат страна по големи глобални проблеми. Някои останаха неутрални по време на Втората световна война. Десетки се стремяха да останат свободни както от американското, така и от съветското влияние по време на Студената война.

Но ако войната в Украйна се проточи, неутралните страни може да попаднат под по-силен международен натиск да осъдят Москва. А за страни с тесни връзки с Русия дори неутралитетът може да бъде проява на мъжество.

***

С други думи, САЩ директно заплашват страните, които не ги подкрепят безусловно.

Наистина, демокрацията и независимостта на страните във възгледите на сегашния американски „елит“ имат напълно извратен смисъл.

Поглед.инфо

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар