САЩ за България: Корупция, олигархия, зависими медии, зависима съдебнна власт и безконтролен главен прокурор

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Американският прокурор Джесика Ким, която изразява позицията на Държавния департрамент на САЩ, посочи, че трябва по-засилено да се разследва корупцията в България

Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство, с което България трябва да се справи. Но справянето само с него няма да реши проблемите на страната. Това обясни постоянният юридически съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким по време на онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб, предава “Евроком”.

Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона – липсата на медийна независимост, обвързаностите между властите, съставът и структурата на Висшия съдебен съвет.

Запитана за това каква е рецептата в САЩ, тя обясни, че там прокурорите не са част от съдебната власт, в която са само съдиите като независими арбитри. Според нея разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни органа – съвет на прокурорите и съвет на съдиите, би довело до по-голяма независимост в системата.

Според прокурорката в страната е отслабена възможността да разследва се корупцията. Като за това значение имат олигархичните влияния и липсата на медийна свобода.

Американският прокурор в София Джесика Ким обясни какви са причините България да е считана за най-корумпираната държава в Европейския съюз – олигархично влияние, конфликт на интереси, злоупотреби с държавни ресурси и липса на медийна независимост. Няма обаче политическа решителност за решаване на този проблем. А корупцията според нея застрашава националната сигурност на страната ни, защото я прави по-уязвима към външно влияние, пише “Фрог”.

“Това, което липсва, е сигурността и увереността, че българите ще бъдат третирани еднакво от закона. Това е и нещото, което търсят външните инвеститори – въпреки природните си достойнства, чуждестранните инвестиции остават малка част от БВП на България”, посочи Ким по време на виртуална дискусия, посветена на корупцията и върховенството на закона, организирана от Атлантическия клуб и водена от бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Американският юрист бе категоричен – съдебната власт у нас не е независима. Освен това са предприети редица стъпки за нейното подкопаване, които са довели и до отслабване на наказателното преследване срещу корупцията по високите етажи. ФрогНюз припомня, че подобни констатации има и в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите-членки на блока, който излезе това лято.

Проблемите могат да бъдат решени с политическа воля, смята Ким. Българските лидери знаели добре какво е необходимо за промяна, но малко е направено в тази посока, допълни още американският юрист.

Констатациите в различни доклади – проблемите с медийната собственост, злоупотребата с държавни ресурси и проблемите с отчетността на главния прокурор у нас са различни елементи на един и същи въпрос, което изисква те да бъдат решени комплексно, обясни още Ким.

“Отчетността започва от българските лидери – във всяка партия и на всяко ниво – с подкрепа на принципа, че никой не е над закона – включително самите те. След което българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми”, посочи Ким.

Според нея окончателното разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни институции за съдии и прокурор ще гарантира по-голяма независимост на съда.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар