В Газа пристигнаха лекарствата за израелски заложници и палестинци

САЩ за пръв път спуснаха по въздух хранителни помощи в Газа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американската армия извърши първото спускане на хуманитарна помощ от самолет в Газа, предаде Ройтерс. Длъжностни лица казаха, че доставката е извършена от три самолета C-130.

Спуснати са били повече от 35 000 хранителни дажби. Белият дом обяви, че доставките със самолети ще продължат и акцията е била подкрепена от Израел.

Други страни, включително Франция, Египет и Йордания, вече са доставяли помощ в Газа със самолети. Най-малко 576 000 души в ивицата Газа – една четвърт от населението на анклава – са на крачка от глада, според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Има хора, които ядат храна за животни, за да оцелеят, а медици казват, че деца умират от недохранване и дехидратация, съобщиха служители на ООН.

Световната организация посочи, че е изправена пред “огромни препятствия” при доставянето на помощ.

В същото време преговорите за прекратяване на огъня в Газа трябва да бъдат подновени в Кайро. Египетски източници от службите за сигурност коментираха пред Ройтерс, че двете преговарящи страни са постигнали съгласие относно продължителността на прекратяването на огъня, освобождаването на заложниците и затворниците, но по сделката има още детайли за финализиране. Сред тези детайли е споразумение за изтегляне на израелските военни от северните части на ивицата Газа и за завръщане там на жителите на тези територии на анклава.

Здравните власти на Газа казаха, че от началото на войната в анклава са убити 30 320 палестинци, а ранените са 71,533.

Израелската военна офанзива последва смъртоносната атака на “Хамас” срещу Израел на 7 октомври, в която бяха убити 1200 души, а над 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар