САЩ изстреля спътник, който да прогнозира по-добре слънчевите бури

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американски спътник, който ще подобри значително прогнозирането на слънчеви бури, беше изстрелян от Кейп Канаверал, щата Флорида, предаде АФП, цитирана от БТА.

Слънчевите бури са способни да нарушат електричеството и комуникационните мрежи на Земята.

Вижте снимки от изстрелването >> >> >>

Спътникът, който тежи близо три тона и е с размерите на малък училищен автобус, ще се използва също за наблюдение на урагани и пожари на Земята до 2030 г., отбелязва АФП.

Той беше изстрелян с ракета “Фалкон хеви” на компанията “Спейс Екс” в късния следобед вчера местно време от Кейп Канаверал.

Това беше десети старт на мощната ракета на “Спейс Екс”.

Спътникът е наречен GOES-U и е последният от серията четири устройства, разработени в сътрудничество между НАСА и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Те “са незаменим инструмент за защита на САЩ и на един милиард души, които живеят и работят на територията на американския континент”, каза Пам Съливан от NOAA на пресконференция.

GOES-U е първият от четирите апарата, който разполага с коронограф. Той блокира диска на Слънцето, което дава възможност да се наблюдава короната му. От този външен слой “големи слънчеви експлозии, наречени изхвърляния на коронална маса, могат да изпратят милиарди тонове материя със скорост милиони километри в час към Земята”, обяснява Елсайед Талат от NOAA.

В началото на месец май геомагнитна буря от максималното пето ниво достигна Земята за първи път от две десетилетия, предизвиквайки полярни сияния почти в целия свят, припомня АФП.

Сателитът GOES-U ще бъде позициониран в геостационарна орбита, на височина от около 35 хил. км от Земята, и ще започне да функционира след серия тестове в следващите няколко месеца.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар