САЩ изтеглят военните си от Нигер

САЩ изтеглят военните си от Нигер

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ ще изтеглят своите военни от Нигер, съобщи пред Ройтерс източник, запознат с въпроса, и допълни, че е било постигнато споразумение между Кърт Кемпбъл, заместник държавен секретар на САЩ, и ръководството на Нигер.

Към момента в Нигер има малко над 1000 американски войници, като американските военни оперират от две бази, включително база за безпилотни летателни апарати, известна като авиобаза 201, изградена близо до Агадес в централната част на Нигер на стойност над 100 млн. долара, припомня БТА.

От 2018 г. базата се използва за взимане на прицел на екстремисти от “Ислямска държава” и “Джама’ат Нусрат ал Ислам вал Муслимин”, мюсюлманската организация, филиал на “Ал Кайда”, в региона на Сахел.

Миналата година армията на Нигер завзе властта с преврат. До преврата Нигер беше ключов партньор в областта на сигурността на САЩ и Франция. Но новите власти в Нигер се присъединиха към хунтите в съседните Мали и Буркина Фасо и прекратиха военните споразумения с някогашните си западни съюзници като Вашингтон и Париж, напускайки регионалния политически и икономически блок ECOWAS. Те също така засилиха по-тесните си връзки с Русия.

През следващите дни ще се водят разговори как ще протече това изтеглане на войските, заяви източникът пред Ройтерс.

По-рано в петък вестник “Ню Йорк Таймс” съобщи, че повече от 1 000 американски военни ще напуснат Нигер през следващите месеци.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар