САЩ изтрелва мисията си към Луната през октомри

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изстрелването на новата ракета SLS и мисията „Артемида I“ към Луната е изправено пред потенциално дълго забавяне след второ отлагане на стартовата площадка, пише Би Би Си.

НАСА се сблъска с нов теч на гориво в събота, а инженерите искат да инспектират ракетата и да проведат ремонтни дейности. Това означава, че тя ще напусне ракетната площадка.Целият процес със сигурност ще доведе до забавяне от няколко седмици.


В най-добрия случай третият опит за изстрелване ще бъде около средата на октомври.

Тягата на ракетата идва от почти три милиона литра течен водород и кислород, изгаряни от четирите двигателя на първата степен. Течът в събота възникна при пълненето на водородния резервоар на ракетата.

SLS е най-мощната ракета, с която разлага човечеството към днешна дата. Въпреки това тя е базирана на технологии, датиращи от 60-те години на миналия век. Целият проект се е сблъскал с редица проблеми и забавяния, като оригиналния първи старт трябваше да се реализира преди 6 години.

Макар първата мисия да е без хора на борда, тя е много важна. Евентуален неуспех може да бъде фатален за програмата на САЩ да върне американските астронавти обратно на Луната.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар