САЩ имат 60-хилядна “тайна армия”, твърди “Нюзуик” – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ разполагат 60-хилядна “тайна армия” – най-голямата, която светът някога е имал, 10-пъти по-голяма от тайния апарат на ЦРУ и включваща военни, цивилни и изпълнители на задачи на терен или в киберпространството, прикрити зад фалшиви имена и дори външен вид.

Тя е изградена от министерството на отбраната през последните повече от 10 години като част от програма за по-трудно проследяване и за намаляване на вероятността определени хора и дейности да бъдат свързани с Пентагона.

Парламентът във Вашингтон никога не е организирал изслушване за този почти неизвестен сектор на амриканската отбрана. Това са и дейности с малка или никаква регулация, никой не знае общия размер на тази програма, която е предизвикателство към военните закони на САЩ, Женевските конвенции, кодекса за поведение на военните и елементарна отчетност.

Това твърди сп.”Нюзуик” в публикация, обобщаваща резултата от продължило 2 години разследване. То е обхванало роучването на около 1000 места за работа и над 600 описания от кандидати за тях, десетки документи по закона за достъп до информацията и множество разговори с участници и хора, взимащи решения в отбраната.

Изданието обяснява, че участниците в тази “армия” понякога са внедрени в около 130 компании и консултантски фирми, включително световноизвестни имена. Една от причините за създаването ѝ е, че в днешния свят могат да се скрият все по-малко неща и е нужен нов подход за пътуване по света и работа на терен. Освен това Китай и Русия го правят.

Над половината от тези сили са части за специални операции, действащи по цял свят – от Пакистан до Западна Африка, но и вътре в страни като Северна Корея или Иран.

Вторият по големина елемент са специалисти по военно разузнаване, които събират данни, водят контраразузнавателни действия или са лингвисти например.

Най-новата и бързо разрастващата се група “никога не стават от клавиатурата на компютъра”, пише “Нюзуик”. Те се занимават набиране на данни в интернет, но и с дезинформация и манипуларена на социални мрежи или гранични данни, за да преминават техни колеги лесно през биометричен и друг контрол.

Поддържането на секретността на такива хора е сложна и мащабна работа, защото непрекъснато се следи да не остават абсолютно никакви насочващи към тях следи – адреси, лични документи, членски и абонаментни карти, имоти, автомобили, регистрационни номера, данъчни сметки, фактури, плащания с карти и банкови нареждания… Работи се с банки и фирми за плащане с карти така, че да си затварят очите за точно тези клиенти, когато следят за съмнителна дейност и пране на пари. И всичко това трябва да е дублирано, за да може човекът да се върне към нормален живот под истинската си самоличност, когато напусне “тайната армия”.

За изграждане на убедителна фалшива самоличност отдавна не е достатъчно да има друг роден град и адрес, но живот – профили в социалните мрежи с “приятели”, с които си пише и публикува разни снимки и истории или електронна поща с активен трафик.

“Нюзуик” не успява да получи официално обяснение за самия термин signature reduction, който се използва като описание на всичко тона. Най-често го наричат “изкуството на мерките за оперативна сигурност и защита”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар