САЩ иска да остави Китай и Русия без изкуствен интелект и суперкомпютри

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ ограничи продажбите на най-мощните чипове на AMD и Nvidia в Китай и Русия. Санкциите обхващат графичните процесори от висок клас, които захранват суперкомпютри и изкуствен интелект, предава в. „Ню Йорк Таймс“.

Администрацията на Байдън наложи нови ограничения върху износа на електроника към в Китай и Русия, в опит да възпрепятства напредъка в области като високопроизводителни изчисления, машинно самообучение и изкуствен интелект.Ограниченията са част от студена война между Китай и Съединените щати за надмощие в напредналите технологии. В изявления в сряда Nvidia и AMD признаха новите ограничения.


Говорител от Министерството на външните работи на Китай каза, че действията на Вашингтон са „типичен пример за научно-технологичен хегемонизъм„.

В последните седмици редица компании, които произвеждат инструменти или софтуер за проектиране, са получили официални писма от американското правителство. В тях им се забранява износа към Китай.

Преди време президентът на Русия Владимир Путин бе заявил, че който създаде водещия изкуствен интелект „ще владее света„.

Вашингтон не иска да допусне да бъде изпреварен от своите геополитически съперници, като основния потърпевш от санкциите е Китай, а не Русия.

В последно време Пекин се превърна във водеща сила по изграждане на суперкомпютри и разработване на изкуствен интелект.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар