САЩ могат да създадат съюз от 14 държави за борба с недостига на чипове и оборудване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Идеята за създаване на по-прозрачна система за контрол на доставките на полупроводникови компоненти беше изразена от много американски политици и длъжностни лица и сега може да бъде осъществена на платформата на така наречената Индо-тихоокеанска икономическа рамка за просперитет (IPEF), представена от президента на САЩ Байдън през май тази година. Към инициативата могат да се присъединят четиринадесет държави, които ефективно ще се справят с недостига на ресурси.

Nikkei Asian Review обяснява, че в рамките на съюза САЩ като лидер възнамеряват да създадат система за преразпределение на запасите по време на криза, като това ще се отнася не само за полупроводниковите компоненти, но и за медицинското оборудване. Кризите могат да включват пандемии, както и регионални военни конфликти. Тази седмица предстои двудневна среща на IPEF в Лос Анджелис.Алиансът се състои от следните държави: САЩ, Австралия, Бруней, Индия, Индонезия, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур, Южна Корея, Фиджи, Тайланд и Виетнам. Тайван не е включен в тази асоциация, въпреки че е ключов доставчик на полупроводникови компоненти. Системата за управление на инвентара включва назначаване на отговорни представители от всяка страна. Заедно те ще преразпределят по време на криза определени стоки, от които членовете на алианса имат остра нужда.


Освен полупроводници системата ще обхваща и лични предпазни средства, редкоземни материали и батерии за стационарни системи за съхранение на енергия. Ако бъде постигнато споразумение по основните точки за изпълнение на плана, страните ще започнат работа през следващата година. Източникът обяснява, че някои от страните в региона не са готови да се присъединят към IPEF поради отсъствието на Китай от алианса, тъй като той е важен източник на много дефицитни стоки.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар