САЩ може да затегне санкциите срещу Huawei със забрана за достъп до 4G, Wi-Fi 6 и AI чипове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ може да затегне санкциите срещу Huawei, с което да ограничи достъпа на китайската компания до още по-широк спектър технологии, произлизащи от американски компании, съобщава Reuters. Според източника това може да засегне не само 5G модеми, но също и 4G чиповете. 

Според три източника на Reuters администрацията на Байдън е спряла да издава лицензи на американски компании за експорт на компоненти към Huawei. Припомням ви, че САЩ наложи санкции на китайската компания още през 2019 г., като това блокира достъпа на Huawei най-осезаемо до услугите и приложенията на Google, а освен това до 5G модеми. 


До момента все пак американски компании можеха да си издействат разрешение за търговски отношения с Huawei, което например позволи на последните да предлагат смартфоните си с чипсети на Qualcomm, макар и само с 4G свързаност. Това обаче може да отпадне като възможност в бъдеще, тъй като властите в САЩ, по думите на източника, подготвят нова официална политика за отказ на лицензи. Тя ще засегне не само 5G модемите, но също така 4G, Wi-Fi 6 и 7, AI и други чипове и технологии. 

От Huawei не коментират информацията. Не става ясно кога ще влязат в сила новите санкции и ще засегнат ли по някакъв начин планираните за 2023 г. смартфони на компанията.

Говори се, че към края на годината Huawei ще успее да разреши проблема си с 5G със собствена разработка, която да започне да използва в устройствата си, вероятно още от серията Mate 60 или P70 в началото на 2024 г. Това за момента са само слухове и очакваме тепърва евентуален анонс от Huawei. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар